Három szelet nyers marhahús vágódeszkán, mellette kés

Akár 13%-kal magasabb demencia kockázata lehet a vörös húsfogyasztásnak

A vörös húst korábban összefüggésbe hozták a rákos megbetegedések magasabb arányával, az előállítási módszerek révén az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló tényezőként azonosították, most pedig egy hosszú távú tanulmány a demencia megnövekedett kockázatával hozta összefüggésbe.

Az eredmények a bostoni Harvard TH Chan School of Public Health kutatócsoportjának vezetésével készültek, és két amerikai egészségügyi adatbázisban szereplő 133 771 ember adatain alapulnak.

A résztvevőket 43 éven keresztül követték nyomon, és az étkezési szokásokat a demencia kialakulásának valószínűségével összevetve vizsgálták.

A kutatásban részt vevő 11 173 ember alapján, akiknél a kutatási időszak alatt valóban demencia alakult ki, a naponta átlagosan negyed adag vagy annál több feldolgozott vörös hús – körülbelül egy fél szelet szalonna – fogyasztása 13 százalékkal magasabb kockázatot jelent azokhoz képest, akik csak kis mennyiségű vörös húst fogyasztottak.

A kutatók megvizsgálhatják az egészségügyi adatbázisok által szintén tartalmazott kognitív értékeléseket is. Minden napi átlagban elfogyasztott plusz adag feldolgozott vörös hús – nagyjából napi egy plusz hot dog – körülbelül 1,6 évvel gyorsítja fel a kognitív öregedést.

„A magasabb vörös húsfogyasztás, különösen a feldolgozott vörös húsok fogyasztása a demencia kialakulásának és a rosszabb kognitív képességeknek a magasabb kockázatával járt együtt. A vörös húsfogyasztás csökkentését bele lehetne foglalni a kognitív egészséget elősegítő étrendi irányelvekbe”

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Fontos felismerni, hogy az ilyen típusú vizsgálatok nem mutatnak ki közvetlen ok-okozati összefüggést. A demencia kockázatában mindenféle tényező szerepet játszhat – az alvás minőségétől kezdve az alkoholfogyasztáson át a genetikai variánsokig. Ez a a kutatás pedig nem terjedt ki mindegyikre, így nem mondható ki, hogy a több vörös hús fogyasztása közvetlenül felelős a demencia kialakulásának nagyobb valószínűségéért. Mivel a vizsgálatban ilyen nagy létszámú embercsoport vett részt, erős bizonyítékot szolgáltat a kettő közötti kapcsolatra.

A feldolgozatlan vörös húsok – például a marha-, bárány- vagy sertéshús, amelyet nem tartósítottak – nem mutattak összefüggést a demencia kockázatával. A feldolgozott és a feldolgozatlan húsok és az önbevallás szerinti szubjektív kognitív hanyatlás között azonban összefüggés mutatkozott.

A kutatók azt is szeretnék vizsgálni, hogy a vörös hús miért vezethet demenciához, beleértve a hús által a bélmikrobiomban okozott változásokat, és az elemzést szeretnék kiterjeszteni az emberek változatosabb csoportjára is.

„Az étrendi irányelvek általában az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésére összpontosítanak, mint a szívbetegségek és a cukorbetegség, míg a kognitív egészségről ritkábban esik szó, annak ellenére, hogy összefüggésbe hozható ezekkel a betegségekkel”

– mondta Daniel Wang epidemiológus, a Harvard TH Chan School of Public Health munkatársa.