Anya és lánya kókuszvizet iszik a tengerparton

Rendszeres fogyasztó leszel: a kókuszvíz 5 fő egészségügyi előnye

Kevés ital képes olyan tökéletes egyensúlyt teremteni az egészségesség és a finom ízvilág között, mint a kókuszvíz. Az édes ízben és tápértékben gazdag, mindeközben kalóriaszegény ital előnyei kár lenne kihagyni, különösen azért, mert könnyen beszerezhető és beépíthető egy jól összeállított étrendbe.

A kókuszvíz a kókuszdió belsejében látható tiszta folyadék. Ez nem tévesztendő össze a reszelt vagy aprított kókuszdióhús pürésítésekor és szűrésekor keletkező, átlátszatlan, tejszerű kókusztejjel.

Az alábbiakban a kókuszvíz 5 legfontosabb egészségügyi előnyét szedtük össze a Glamour UK cikke alapján.

1. Sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaz

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a kókuszvíz az alapvető tápanyagok és antioxidánsok nagyszerű forrása – aminosavak, antimikrobiális peptidek, szénhidrátok, enzimek, elektrolitok, C-vitamint és antioxidánsok találhatók meg benne többek között.

2. Hidratálást biztosít

A kókuszvíz 95%-ban vízből készül, így remek hidratálási forrás, de ne cseréld le teljesen a rendszeres vízbevitelt kókuszvízre.

3. A cukros italok egészséges alternatívája 

A kókuszvíz alacsony kalóriatartalmú és kevesebb zsírt tartalmaz, mint más cukros gyümölcslevek és turmixok, valamint nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Mivel növeli a hidratáltságot, a kókuszvíz csökkentheti a felesleges éhségérzetet és energiabevitelt, emellett tanulmányok azt is kimutatták, hogy fokozhatja az anyagcserét.

Mivel azonban a kókuszvízből jelentős mennyiségben hiányoznak más makrotápanyagok, például bizonyos fehérjék és zsírok, ezért fontos melletta az elegendő makro- és mikrotápanyagot tartalmazó étrend.

4. Megelőzheti a vesekövet

A hozzáadott hidratálás és az elektrolitok cseréje révén a kókuszvíz fogyasztása hasznos lehet a vesekövek megelőzésében. A vesekő akkor keletkezik, amikor a kalcium és más vegyületek kristályokat képeznek a vizeletben.

Bár a vizsgálatot egy kis mintán keresztül végezték, az erről szóló tanulmány szerint a kókuszvíz növelheti a vizelet citrát, kálium és klorid mennyiségét, így csökkentve a kristályok kialakulásának esélyét.

5. Edzés után jó elektrolitpótló

A kókuszvizet gyakran használják edzés utáni italként, mivel pótolja az edzés után elveszített elektrolitokat. Túlzott izzadás és az izmainkkal tett erőfeszítést során a szervezetünk megnöveli az elektrolitok iránti igényét. A kókuszvíz bizonyos elektrolitokat, például nátriumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz, melyek segíthetnek ezt ellensúlyozni.

Nyitókép: Shutterstock