Fitness felszerelés rózsaszín háttér előtt

7 ital, ami segít edzés után feltöltődni

Az erőnlét fejlesztésétől a hangulatjavításig számos előnye van a rendszeres edzésnek. Egy keményeb mozgás során azonban vizet és tápanyagot veszítünk szervezetünkből, például az elektrolitokból. Ezek kiszáradtsághoz, fáradtsághoz vagy fájdalomhoz vezetnek, így érdemes gyorsan pótolni a folyadékot. Mutatjuk, mit érdemes inni edzés után.

1. Víz

Ha fáradtnak vagy szomjasnak érezzük magunkat edzés közben vagy után, nyilvánvalónak hangzik, de a víz a legbiztosabb az utánpótlásra.

„Testünk minden sejtje, szövete és szerve vizet használ működéséhez, és vizet von ki az élelmiszerekből és a folyadékokból, hogy szabályozza a hőmérsékletet, eltávolítsa a salakanyagokat és átmossa az ízületeket, így a sima, tiszta víz a legjobb és leggyorsabb módja az edzés utáni rehidratálásnak”

– mondja Lauren Minchen regisztrált dietetikus és táplálkozási tanácsadó a Byrdie-nek.

2. Elektrolit italok

Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, melyekre szükségünk van, hogy szervezetünk jól működjön, beleértve a nátriumot, a kloridot, a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot. De az intenzív edzés – és az ezzel járó összes izzadás – kiszívhatja szervezetünkből ezeket a tápanyagokat, ami elektrolit-egyensúlyzavarhoz vezethet, így lemerültnek és kiszáradtnak érezhetjük magunkat.

A megoldás: visszahozni ezt az egyensúlyt egy elektrolitban gazdag ital segítségével, de figyeljünk arra, hogy az alacsony cukortartalmú fajtákat válasszuk.

3. Kókuszvíz

Ha unjuk a vizet, érdemes kipróbálni a kókuszvizet, amely az elektrolitok, például a kálium, a nátrium és a magnézium természetes forrása, így kiváló választás a lemerült ásványi anyagok pótlására egy izzasztó edzés után. A kókuszvíz természetes cukrokat is tartalmaz, melyek segíthetnek visszaállítani az energiát egy fárasztó edzés után.

Édesítetlen koffeinmentes tea

Az antioxidánsokban gazdag ital segíthet a hidratálásban, az izmok helyreállításában és az általános egészségben. Edzés után ajánlatos gyümölcsös, kamilla, gyömbér, menta vagy zöld teát inni, a lényeg, hogy koffeinmentes fajtát válasszunk mindenképpen. A koffein további kiszáradást okozhat, ami az utolsó dolog, amire szükségünk van egy fárasztó edzés után.

Kakaó

Nagyszerű módja annak, hogy visszarázódjunk egy intenzív edzés után. A kakaó táplálkozási erő, har az edzés utáni feltankolásról van szó, és magával viszi az összes jótékony összetevőt az edzés utáni üzemanyaghoz – szénhidrátot, fehérjét, folyadékot, elektrolitokat.

Ezek a tápanyagok segíthetnek helyreállítani a kimerült energiaforrásokat, és biztosítják a szervezetnek azt a tápanyagot, amelyre szüksége van az erőkifejtés következtében megterhelt izmok helyreállításához és újraenergetizálásához.

Zöldséglé

Nélkülözhetetlen tápanyagforrás ahhoz, hogy testünk jól érezze magát és a lehető legjobban működjön. A leveles zöldeket, céklát, sárgarépát és más zöldségeket tartalmazó levek biztosítják a vitaminokat, ásványi anyagokat (beleértve az elektrolitokat) és az antioxidánsokat, amelyek az edzés utáni izmok helyreállításához és rehidratációjához szükségesek.

Smoothie

Ha a zöldséglé nem elég vagy inkább a turmixokat kedveljük, vágjuk fel a már említett zöldségeket és egy kis gyümölccsel, valamint kókuszvízzel, mandulatejjel, görög joghurttal vagy fehérjeporral turmixoljuk őket össze. Ez azok számára lehet jó megoldás, akik nem annyira éhesek edzés után, mivel a növényi alapú turmixok rengeteg tápanyagot tartalmaznak, hogy feltöltsék a kimerült szervezetet anélkül, hogy egy teljes étkezést kellene elkészíteniük.

Nyitókép: Shutterstock / chris_tina