Salátába olívaolajat öntő férfi

Az olaj, amely csökkenti a koleszterinszintet

Az ezzel az olajjal dúsított étrend csökkentheti a rossz koleszterinszintet egy tanulmány szerint.

A kutatás, amely szerint a gyapotmag olajban gazdag, magas zsírtartalmú étrend öt napon belül javíthatja a koleszterinszintet, 18-45 év közötti férfiaknál vizsgálta a gyapotmag olajjal vagy olívaolajjal dúsított étrend hatását a lipidprofilokra (koleszterin- és trigliceridszint).

A résztvevők öt napon keresztül gyapotmag olajban vagy olívaolajban gazdag étrendet fogyasztottak.

A kutatás megállapította, hogy a gyapotmag olaj fogyasztása nagy hatással volt a lipidprofilokra, az olívaolajnak azonban egyáltalán nem volt hatása.

A gyapotmagolaj-diéta egyik eredménye az volt, hogy az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy LDL (rossz koleszterin) 15 százalékkal, az összkoleszterinszint 8 százalékkal csökkent, a trigliceridszint pedig 30 százalékkal esett vissza és már 5 nap gyapotmag olajban gazdag diéta után 8 százalékkal nőtt a nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL (a jó koleszterin) szintje.

Dr. Jamie Cooper, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az egyik ok, amiért ezek az eredmények annyira meglepőek voltak, az a gyapotmag olajos étrenddel megfigyelt változás nagyságrendje.

Mindkét 5 napos diéta ételeit a kutató személyzet készítette el, biztosítva, hogy az összes energia 44 százaléka gyapotmag olajból vagy olívaolajból származzon.

Az ételek magas zsírtartalmú folyékony turmixot jelentettek, amely 15 százalék fehérjéből, 35 százalék szénhidrátból és 50 százalék zsírból állt. A folyékony ételek tejsavó csokoládéfehérjét, tejet, csokoládészirupot és hozzáadott olajat (gyapotmag olajat vagy olívaolajat) tartalmaztak.

A tanulmány azt sugallja, hogy a gyapotmag olajban egyedülálló zsírsav a, dihidrosterkulinsav a kulcs, mivel az megakadályozza a trigliceridek felhalmozódását a szervezetben – utóbbi az erekben szívrohamot és agyvérzést okozhat.

A magas trigliceridszint a vérben lévő magas rossz koleszterin vagy alacsony jó koleszterin mennyiségével együtt növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezért több zsírt elégetésére készteti a szervezetet, mert nem tudja megfelelően tárolni, így kevesebb lipid és koleszterin halmozódik fel.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock