Napi néhány szem ebből a dióféléből csökkenti a koleszterint
A jó koleszterin, a nagy sűrűségű lipoprotein fontos a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. A tanulmány megállapította, hogy a mandula növelheti a HDL-koleszterin működését, amely összegyűjti a rossz koleszterint a szövetekből, például az artériákból, és segít elszállítani azt a szervezetből.
A randomizált, kontrollált vizsgálat során azoknak a résztvevőknek javult a HDL-koleszterin szintje és működése, akik hat héten keresztül napi 43 g sózatlan, egész, természetes mandulát tartalmazó étrendet követtek. A többi kísérleti személy hasonló étrenden volt, de mandula helyett muffint ettek.
A kutatók megállapították, hogy amíg a résztvevők étrendjükben a mandula is helyett kapott, addig javult a HDL-szintjük és a funkcionalitásuk. Penny Kris-Etherton professzor, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a HDL nagyon kicsi, amikor a keringésbe kerül, olyan, mint egy szemeteszsák, amely lassan egyre nagyobb és gömbölyűbb lesz, ahogy összegyűjti a koleszterint a sejtekből és szövetekből, mielőtt a májban lerakná, hogy lebontásra kerüljön.
A HDL-koleszterint különböző alfajokba és részecskeméretekbe sorolják, amelyek a nagyon kicsi pre-β-1 HDL-től a nagyon nagy α-1 HDL-ig terjednek. A pre-β-1 HDL magas koncentrációja és az α-1 HDL alacsony koncentrációja önmagában vagy együttesen bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Ha a mandula is része az alacsony zsírtartalmú étrendnek, az javítja a HDL alfaját és funkcióját, és megakadályozza az α-1 HDL csökkenését, amit a hagyományos alacsony zsírtartalmú étrend okoz.
„Ki tudtuk mutatni, hogy a mandulafogyasztás hatására több volt a nagyobb részecske, mint azoknál, akik azt nem fogyasztották. Ez azt jelentené, hogy a kisebb részecskék azt teszik, amit tenniük kellene. A szövetekbe mennek, kihúzzák a koleszterint, nagyobbak lesznek és a koleszterint a májba viszik, hogy eltávolítsák a szervezetből”
– magyarázta Kris-Etherton.
A mandula tápláló, magas E- és B-vitamin tartalmú, emellett olyan ásványi anyagok forrása, mint a kalcium, a réz, a vas, a magnézium, a mangán, a foszfor és a cink, valamint jó zsír- és rosttartalommal rendelkezik.
(PsyBlog)
Nyitókép: Shutterstock