Diófélék keveréke

Miért érdemes a dióféléket a fagyasztóban tárolni?

Az ünnepi szezon nagy sütés-főzése után sok háztartásban maradnak felhalmozva különböző diófélék. Ezek a tápanyagban dús rágcsálnivalók nem túl olcsók, ezért a megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy édes és diós ízűek maradjanak, amíg el nem fogyasztjuk őket.

A dió tele van egészséges, mégis finom olajokkal, amelyek idővel megromlanak. Szerencsére a dió eltarthatóságának meghosszabbítása egyszerűbb, mint gondolnánk, és nincs szükség speciális felszerelésre hozzá.

A diófélék tele vannak olajjal, egészséges telítetlen zsírok formájában. Ezeknek a „jó” zsíroknak számos előnye van, például csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet. A telítetlen vagy más néven hiányos zsírok, mivel hidrogénatomok nélküli szénkötéseket tartalmaznak, kémiailag instabilak, így hajlamosak az oxidációra. Az oxigénnek való kitettség hatására a zsírok avassá válnak, és állott és savanyú ízt adnak nekik.

Be a fagyasztóba

A dió tárolásának legjobb módja a fagyasztó. Ez a sötét, hideg tér lelassítja a dióolajok romlását, amely folyamat közvetlenül befolyásolja az ízt. A fény, az oxigén és a hő a dió nem túl jó barátai. Ha légmentesen záródó tárolóedényben tároljuk őket a mélyhűtőben, az segít korlátozni mindhárom elemnek való kitettségüket, és lelassítja a romlás mértékét.

A másik ok, amiért a fagyasztó olyan jól használható a diófélék tárolására, az az, hogy a diónak alacsony a víztartalma, így kevésbé érzékeny a fagyasztás megégésére, mint a húsok vagy a zöldségek. Hűtőben is tárolhatók ugyanazokkal az előnyökkel, de csak körülbelül feleannyi ideig maradnak frissek, mintha fagyasztóban tárolnánk. A dióféléket, mivel hajlamosak felszívni a szagokat, légmentesen záródó edényben kell tartani, távol az olyan csípős összetevőktől, mint a hagyma és a fokhagyma.

Mennyi ideig áll el a dió a fagyasztóban?

Az egész nyers dió legfeljebb egy évig tárolható a fagyasztóban. Az apróra vágott dió, őrölt dió vagy dióliszt, melyek mindegyike nagyobb felületet tartalmaz az oxidációhoz – gyorsabban megromlik, és legfeljebb hat hónapig tárolható.

Az olajok kémiai szerkezetét megváltoztató, oxidációra hajlamosító diópörkölés is felgyorsítja a károsodást, ezért a pörkölt dióféléket legfeljebb hat hónapig szabad tárolni. A dió fagyasztóban való tárolásának legjobb része az, hogy nem kell felolvasztani, a mélyhűtőből azonnal mehet a salátába vagy a sütibe.

Nyitókép: Shutterstock