Diós bejgli

Ha a bejgli fajták közül ezt szereted, akkor jó hírünk van

Jó hír azoknak, akik a bejgli fajták közül ezt a típust szeretik, hogy az általános élelmiszer-infláció felét sem érte el ennek a hozzávalónak az áremelkedése az elmúlt évben.

Ez pedig nem más, mint a dió.

Éves alapon 21,1 százalékos volt az általános infláció októberben Magyarországon, írja a Haszon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (64,4 százalékkal) után az élelmiszerek (40 százalékkal) árszintje emelkedett a leginkább.

Jó hír azonban az ünnepek és a bejgli kedvelők számára, hogy a dió ára fele annyit sem emelkedett, mint amekkora az élelmiszer-infláció, sőt, az általános infláció szintjét sem érte el. Ez nem azt jelenti, hogy drágult volna alaposan: míg tavaly októberben átlagosan 4860 forintba került egy kiló dióbél, addig ez már idén októberben 5750 forint volt, ami 18,3 százalékos áremelkedést jelent.

A magyarországi diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül alakult, de az elmúlt évek telepítései nyomán 2019-ben 6,8 ezer tonnára emelkedett. A szakértők a 2021. évi diótermést az ország nyugati részén közepesnek, a keleti részén jónak ítélték.

Hazánkban a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, mivel az importja nem számottevő, 2021 január és november között 23 tonna volt. A héjas dió kivitele volumenében 6 százalékkal 478 tonnára (értéke 12 százalékkal 443 millió forintra) nőtt ugyanekkor.

A hazai diótermő területek mérete növekedést mutatott az elmúlt évtizedben: míg tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg több mint 8 ezer hektár, ebből a termőkorú ültetvények területe 5-6 ezer hektár.

A magyarországi éves termés átlagosan évente 7 ezer tonna körül, de egy jobb évben elérheti a 10 ezer tonnát is. Az előállított dió elsődleges termelési értéke évi 4-6 milliárd forint. Azonban az utóbbi években tapasztalt klímaváltozás mellett a növényvédelmi problémák is kedvezőtlenül befolyásolták a dió hazai termeszthetőségét.

A hazai diók 32-36 mm-es gyümölcsmérete az éghajlatváltozás miatt az utóbbi években csökkent, melynek következtében mérséklődött az ára és a hozam is. Emiatt a magyar héjas dióexport évi 1,5 ezer tonnáról 500 tonna alá esett, míg a dióbélé a korábbi 2 ezer tonnáról körülbelül 500 tonnára. Ezzel egy időben 600 tonnáról 1,2 ezer tonnára nőtt a behozott dióbél volumene.

Emellett a magyar dió azon előnye is megszűnt, hogy korábban a szezonban elsőként jelent meg az európai piacokon. Emellett új, jelentős exportőrök is megjelentek a nemzetközi kereskedelemben, mint például Ausztria, Chile, Kína és az USA.

Ezek mellett más probléma, a dióburok-fúrólégy is megjelent a termelésben az előző években. Hazánkban először 2011-ben azonosították ezt az inváziós légyfajt, amely azóta elterjedt az országban. A nőstények a petéket a diótermés zöld burkába helyezik el, és ahogy a lárvák táplálkoznak, besüppedő foltok jelennek meg a dióburkon, amely rothadásnak indul, és rászáradhat a dióra, a dióbél pedig összezsugorodik, megfeketedik és megpenészedik. A légy lárvái a termés 90-95 százalékát tönkre tudják tenni.

Nyitókép: Shutterstock