A legjobb típusú diófélék, ha az egészség a cél
Köztudott, hogy a chipsek és a csokiszeletek nem a legegészségesebb nassolnivalók, de olyan rágcsákra is válthatunk, amelyek segítenek megelőzni számos krónikus egészségügyi problémát. A diófélék és más magvak ideális választásnak bizonyulnak, mivel tele vannak rosttal, jó zsírokkal és fehérjével.
Azonban bizonyos diófélékkel kapcsolatban is megfogalmaztak már különböző fenntartásokat, például, hogy a kesudió rosszat tesz, míg a mandula jobb. Valóban igaz ez? A HuffPost táplálkozási szakértőket kérdezett arról, hogy melyik sózatlan diófélék és magvak a legjobb opciók a tápanyagokban gazdag, tápláló rágcsálnivalók közül.
A legjobb lehetőségek a nők egészségéért
A tökmag olyan tápanyagok összetételét tartalmazza, amelyek különösen támogatják a nők egészségét, mivel a többi lehetőséghez képest feltűnően nagyobb mennyiségű magnézium található benne, amely ásványi anyag különösen fontos a nőknél a csontritkulás megelőzésében.
A tökmag cinktartalma is megfelelő mennyiségű. A menstruációs ciklus szabályozásában szerepet játszó cink részt vesz a reproduktív hormonok, például a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintézisében, tárolásában és felszabadításában. A cink avárandósség alatt is fontos a DNS-szintézisben betöltött szerepe miatt, amely a magzati fejlődés alapvető élettani folyamata.
Egy másik jó választás a brazil dió a szeléntartalma miatt, amely a menstruációs rendszeresség egyik fontos hormonja.
A legjobb diófélék a fogyáshoz
Jó választás lehet a napraforgómag, amely a diófélék és magvak más változataihoz képest kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint mások. Emellett jó foszforforrás, ami segíti a sejtek növekedését és javítását, valamint vas- és rostforrás.
A kendermag igazi táplálkozási erőmű, 3 evőkanálnyi mennyiség 10 gramm fehérjét tartalmaz, valamint gyulladáscsökkentő és omega-3 zsírsavakat. Ez a tökéletes kombináció ahhoz, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a szervezetet olyan ásványi anyagokkal, például cinkkel és vassal is feltölti.
A földimogyoró rost-, egészséges zsír- és fehérjetartalma miatt segít a jóllakottság érzésében, emellett antioxidánsokat, például flavonoidokat is tartalmaz, amelyek a szabad gyökök elpusztításában működnek, és potenciálisan védelmet nyújtanak a rák ellen.
A kesudió magas a fehérjetartalma miatt segít a teltségérzet kialakulásában. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, melyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és optimalizálni a szív egészségét.
A legjobb diófélék a vércukorszint-szabályozáshoz
A pisztácia magas rost- és fehérjetartalmú, de alacsony kalóriatartalmú, míg a mogyoró jó mennyiségű B6-vitamint, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak az energia anyagcserében, valamint az immunitásban és a vérnyomásban. Emellett kiváló egészséges zsír-forrás, amely segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, és javítják a gyulladásos markerek állapotát is
Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az ezekben a diófélékben bőségesen megtalálható olajsav jótékony hatással lehet az inzulinérzékenységre, ami javítja a vércukoranyagcserét és csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
A legjobb diófélék a szív egészségéért
A mandula magas arginin nevű aminosav tartalma miatt segíthet a vérnyomás szabályozásában. Az arginin szükséges a nitrogén-oxid előállításához, amely ellazítja az artériás ereket, ez pedig csökkenti a vérnyomást.
A dióról, melynek kardiometabolikus védőhatásai vannak, kimutatták, hogy kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend részeként fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. Emellett gazdag a szívbarát omega-3 zsírsavban és az alfa-linolénsavban (ALA).
Ne hagyjuk ki az étrendünkből a pekándiót sem, amely nagyszerű egészséges zsírok- és rostforrás. Ezek segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhetően. A pekándió emellett kiváló A-vitamin-, E-vitamin- és folsavforrás.
A legjobb diófélék az agy egészségéért
A dió gazdag gyulladáscsökkentő zsír-forrás, csökkenti az ideggyulladást, és segít a mentális egészség és jólét támogatásában, valamint a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésében. Az összes Alzheimer-kórral diagnosztizált ember agyában található amiloid plakkok bizonyítottan fokozzák a neuronok oxidatív károsodását és elősegítik a gyulladást. Az antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag dió potenciálisan idegvédő hatású lehet.
Nyitókép: Shutterstock