Ezek a „komfort ételek” igazából rontanak a stressz-szintünkön
Lehet, hogy te is észrevetted már magadon, hogy ha stresszesnek és túlterheltnek érzed magad, akkor szívesebben nyúlsz olyan „komfort ételekhez”, mint a jégkrém, a sütik, a chips vagy a sültkrumpli. Azonban ezek az ételek, amiket ilyenkor a szervezetünk jobban kíván, valójában csak rontanak a stressz-szintünkön.
Mivel napjainkban egyre több stresszhelyzet ér minket, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan kezelhetjük a stresszt, többek között azzal, hogy mit eszünk és iszunk.
A HuffPost táplálkozási szakemberekkel beszélgetett arról, hogy mit nem fogyasztanak, ha különösen szorongónak érzik magukat - és mit tesznek helyette, hogy javítsák a hangulatukat.
Koffein
„Ha hajlamos vagy a szorongásra vagy stresszre, a koffein ronthat a helyzeten, mivel növeli a kortizol szintet, a szervezet fő stresszhormonját”
– magyarázta Rob Hobson, táplálkozási szakértő.
„Serkentőszerként a koffein adrenalint és más stresszhormonokat is beindít, fokozva ezzel az >>üss vagy fuss>> reakciót, amitől idegesnek és szorongónak érezhetjük magunkat.”
Ráadásul a koffein megemelheti a szívverést és a vérnyomást, ami a szervezet stresszre adott válaszreakcióját tükrözi.
Alkohol
Bár egy hosszú nap után a koktélok, bor vagy a sör fogyasztásának gondolatát relaxálónak érezhetjük, az alkohol azonban valójában csak fokozza a stresszt.
A szervezet a stresszre a HPA tengelyen keresztül reagál, amely a kortizol nevű stresszhormont szabadítja fel.
„Gondoljunk arra, hogy veszélyes helyzetben üldöznek: megnő a véráramlás a karokhoz, a lábakhoz és az agyhoz, a szívverés és a légzés fokozódik, a véralvadás fokozódik”
– magyarázza Sue-Ellen Anderson Haynes, dietetikus.
„Az alkoholfogyasztás aktiválja a HPA-tengelyt, ami ugyanezeket a tüneteket tükrözi a szervezetben.”
A kontrollálatlan kortizolszint és a stressz idővel hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, például központi elhízáshoz, a fertőzések fokozott kockázatához, inzulinrezisztenciához és metabolikus szindrómához.
Desszertek, édességek
Bár a sütemények, a fagylalt és az édességek ízletesek lehetnek, a túlzásba vitt élvezetek azonban általában nem tesznek jót a hangulatnak. Magas a hozzáadott cukortartalmuk, amelyet az ételekbe vagy italokba akkor tesznek, amikor feldolgozzák vagy elkészítik őket. Ezek különböznek a természetben előforduló cukroktól, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben vannak.
A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok
„a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezetnek, ami nagy mennyiségben ingerlékenységet, aggodalmat vagy negatív hangulatú viselkedést válthat ki”
– mondta Lena Beal, dietetikus.
A táplálkozási és dietetikai akadémia szerint a desszerteken túl a hozzáadott cukrok a gabonapelyhekben, kenyerekben, energiaszeletekben, szószokban és salátaöntetekben is megbújhatnak.
Sós rágcsálnivalók
„Amikor stresszes vagyok, korlátozom a magas sótartalmú rágcsálnivalók, például a perecek fogyasztását”
– mondta Michelle Routhenstein, a szívbetegségekre szakosodott dietetikus.
„A magas sófogyasztás megnövekedett vérnyomáshoz és folyadékvisszatartáshoz vezethet, ami fokozhatja a kellemetlen érzést és a stresszt.”
A túl sok só fogyasztása hatással lehet arra is, hogy a szervezet hogyan kezeli a stresszhormonokat, ami nagyobb szorongáshoz és ingerlékenységhez vezethet.
Nyitókép: Shutterstock