két fiatal lány egymásnak háttal áll durcásan

Ezzel az 5 lépéssel hamar felülkerekedhetsz a konfliktushelyzeteken

Ha lobbanékony természetű vagy, a konfliktusok magabiztos kezelése kihívást jelenthet. Pedig az, ahogyan az emberekkel bánsz, hatással van barátságaidra, romantikus kapcsolataidra, karrieredre, sőt, még a munkahelyi biztonságodra is. Ahhoz, hogy méltóságteljesen kezeld a konfliktusokat, el kell fogadnod a változásokat. Próbáld ki az alábbi lépéseket!


1. Lépj ki a saját cipődből!

Értékeld objektíven a helyzetet, mert így valóban mindkét oldalát láthatod a történetnek. Miért ideges a másik? Mit tettél, amivel megsértetted, vagy ami miatt megbántva vagy támadva érzi magát? Van alapja az érzelmeinek?

Ne feledd, hogy a legtöbb ember ritkán csattan fel anélkül, hogy nem érzi jogosnak. Találd meg az okot, amiért így közelednek hozzád, így kitalálhatod, hogyan tudod eloszlatni a helyzetet.

​2. Legyél megértő!

Néha valakinek csak arra van szüksége, hogy úgy érezze, megértik. Mondj valamit, amiből érzi a másik, hogy joga van úgy érezni, ahogyan érez, anélkül, hogy áldozat szerepbe kerülnél. Fejezd ki, hogy érdekel, amit mondani akar a másik! Mielőtt belekezdenél a te oldaladba, először próbáld megérteni az ő nézőpontját. Keress közös pontokat, és onnan kiindulva keress olyan megoldást, amellyel mindketten elégedettek lesztek.

Csábító lehet a kirohanás, ha a másik olyasmivel vádol, amit nem követtél el. De várd meg, amíg a másik befejezi a mondandóját, mielőtt védekezni kezdenél.

​3. Ne vedd elő az ujjaidat!

Konfliktuskezeléskor a gyávák egyszerűen ujjal mutogatnak a másikra. De ne feledd, a tangóhoz ketten kellenek. Tartózkodj a gyerekes hibáztató játéktól, és koncentrálj a megoldás megtalálására, ahelyett, hogy keseregnél a probléma miatt!

​4. Őrizd meg a hidegvéred!

k\u00e9t n\u0151 veszekszik egym\u00e1ssal

Fotó: Shutterstock

A legkönnyebb módja annak, hogy egy helyzetet túlságosan felfújj, a düh. Próbáld meg nem felemelni a hangodat, a karjaid maradjanak melletted! A konfliktus méltóságteljes kezelése arról szól, hogy büszke vagy arra, ahogyan reagálsz. Ha úgy érzed, hogy később megbánod a reakciódat, a legjobb, ha más, nyugodtabb megközelítést választasz a kommunikációhoz.

​5. Mindenki győztes

A legkegyesebb dolog, amit a konfliktus megoldása érdekében tehetsz, hogy minden érintett számára békés eredményre törekszel. Lépj egy lépést hátra, hogy friss szemmel nézd a helyzetet, és találd ki, hogy mire törekszenek az érintett felek.

A konfliktusok jó kezelése olyan készség, amelynek kifejlesztése gyakorlatot igényel, de az erőfeszítés megéri. Visszafogott viselkedéssel, a másik iránti empátiával és a megoldásra való összpontosítással eloszlathatod a konfliktust, így minden érintett győztesnek érezheti magát.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock