Nő fürdőszobában köntöst vesz fel

Biztos, hogy elég gyakran mosod a köntösöd?

Valószínűleg sokkal többször kellene a szennyesbe dobnod a köntösödet, mint azt gondoltad.


A Marks and Spencer friss felmérése szerint a britek több mint egyharmada (34%) rendelkezik legalább két köntössel, és 31%-uk minden évben vesz egy újat, a köntösök keresése pedig október és december között érik el csúcspontjukat.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fürdőköntösként is ismert köntösöket leggyakrabban az ágyból való kikászálódáskor a kanapén való pihenéskor és közvetlenül a zuhany alól való kilépés után viselik.

Akár törölközős, frottír, selyem vagy szatén a köntösünk anyaga, csábító lehet, hogy minden viselet után csak visszadobjuk az akasztójára ezzel megfeledkezve annak tisztaságáról. Pedig nagyon fontos, hogy a ruhatárunk ezen alapdarabja tiszta és friss maradjon, különösen a hidegebb hónapokban.

De milyen gyakran kell kimosni a köntöst?

A Boux Avenue ruházati technológusa szerint tanácsos a köntöseinket minden negyedik viselés után tisztára mosni.

„Mint minden ruhadarabnál, a köntös viselésekor is a hónalj és az izzadság közvetlen közelében van, ami baktériumokat okozhat. Rendszeresen mosni kell, mivel az izzadság savas lehet, és károsíthatja a köntöst.”

Bizonyos esetekben azonban érdemes gyakrabban mosni. Például, ha a karácsonyi időszakban egész nap viseljük a köntöst, és esetleg még étel maradványok is kerülnek rá, akkor tanácsolt a gyakrabb mosás.

Továbbá, ha betegség miatt viseljük egész nap, akkor mindenképpen sokkal hamarabb kell kimosni, hogy eltávolítsuk az összes baktériumot.

Hogyan érdemes a köntöst mosni?

A szakértők azt tanácsolják, hogy a köntösünket 40 fokon mossuk, hogy minden baktériumot biztosan elpusztítsunk. Ezen kívül vásárolhatunk hozzá speciális mosószert is.

Mindig kövessük a címkén található utasításokat, különösen a selyem, illetve a szatén anyagból készült köntösöknél.

Nyitókép: Shutterstock