Egy férfi telefonozik, barátnője pedig rosszallóan néz rá

Gyakori viták egy párkapcsolatban? A közösségi oldalak miatt lehet

Egy kutatócsoport azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon létezik-e összefüggés a közösségi oldalak gyakori használata, valamint a párkapcsolatokban történő viták száma, így az azokban bekövetkező boldogtalanság között. Az eredmények vészjóslónak tűnnek.


A tanulmány elkészítésére két fő indokot neveztek meg a szakértők. Egyrészről rámutattak olyan tanulmányi eredményekre, melyek szoros összefüggést határoztak meg a közösségi média oldalak böngészése, valamint a romantikus kapcsolatokon belüli konfliktusok között. Ilyen például az a szituáció, amikor egy pár valamelyik tagja túl sokat böngészik az Instagramon, amiből vita alakul ki.

A szerzők egyrészről további bizonyítékokat akartak találni az eddigi adatok hitelesítésére, valamint bővíteni is szerették volna az eredményeket. Másrészről a kutatók észrevettek néhány ellentmondást a párkapcsolati kutatásokban. Ezek zöme azzal kapcsolatos, hogy az emberek milyen módon, valamint mekkora mennyiségben fogyasztják az adott tartalmakat.

Egy p\u00e1r tagjai a telefonjukat nyomkodj\u00e1k az \u00e1gyban

Fotó: Shutterstock

A mostani kísérlet szerzői szerint a felmérésekben különbséget kell tenni a felhasználási módok között. A tesztekben több mint 200 főiskolai hallgató vett részt, akik közül mindenkinek volt Facebook-, Twitter- és Instagram-profilja is. Saját bevallásuk szerint mindegyiket aktívan, napi rendszerességgel használták.

A feladatok között szerepeltek a személyek közösségi média rutinjára vonatkozó kérdések, valamint azt is meg akarták tudni a kutatók, hogy mennyire gyakori a stressz a diákok párkapcsolataikban és milyen szinten elégedettek a partnereikkel.

Az eredmények szerint a hallgatók túlnyomó részének Twitterrel és Instagrammal való foglalatossága összefüggött a kapcsolataikban felmerülő problémákkal. Mindemellett arra is rájöttek a szakértők, hogy az alanyok stressz-szintje kapcsolatban állt azzal, hogy nem voltak teljesen megelégedve a partnereikkel, ez pedig betudható az említett két platform negatív hatásainak.

Ugyanezek az állítások nem voltak igazak a Facebook esetében, ami azért lehetséges, mivel a résztvevők a Z generáció olyan tagjai voltak, akik kevésbé használták rendszeresen az adott közösségi oldalt. Ezt számításba véve a tanulmány nem vonatkozik más korosztályú emberekre, valamint azt sem tudják biztosra mondani a készítők, hogy biztosan a közösségi médiában való részvétel okoz-e stresszt a partnerrel, mivel az adatok erre nem adnak egyértelmű magyarázatot.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psichology Today