Tom Holland a Pókember című filmben.

Miért hagyják ott a legnagyobb sztárok a közösségi médiát?

A közösségi média hatalmas erő, amely azonnal képes pozitív és negatív üzeneteket egyaránt terjeszteni. A közszereplők „életnagyságú" képet alkotnak, a közösségi oldalak pedig lehetővé teszik a rajongók vagy az utálók számára, hogy a közszereplők életének minden aspektusáról véleményt nyilvánítsanak.


Az elmúlt időszakban bombaként robbant a hír, miszerint a Pókember-filmek szupersztárja, Tom Holland otthagyja a közösségi média-platformjait, mivel azok rendkívül rossz hatással voltak a mentális egészségére.

Bár van egy mondás, miszerint „minden reklám jó reklám", ez nem igaz a közösségi médiára. A közösségi médián keresztül megosztott sértő megjegyzések, fenyegetések és kritikák megterhelhetik a mentális egészséget.

Kevesen élvezzük a negatív visszajelzéseket vagy a döntéseinkkel kapcsolatos kritikát, így képzeljük el, milyen érzés lehet egy olyan közszereplőnek lenni, aki nem csak egy kritikus megjegyzést kap egy döntésével kapcsolatban, hanem több százezer ember sértő vagy tiszteletlen megjegyzéseket közvetít felé.

Amikor Simone Biles és Naomi Osaka visszaléptek a tornaversenyzéstől, hogy helyrehozzák a mentális egészségüket, a közösségi médiát is otthagyták. Bár a közösségi média lehet pozitív erő, amely széles körű kommunikációt tesz lehetővé, rengeteg negatív aspektusa is van. Amikor olyan döntést hozunk, amely a mentális egészségünket helyezi előtérbe azzal szemben, amit mások elvárnak tőlünk, a közösségi médián keresztül érkező visszhang rendkívül káros lehet.

A közösségi média „rossz dolog”?

Az olyan oldalakat, mint a TikTok, a Twitter és az Instagram arra tervezték, hogy az embereket egy tartalmi spirálba vonzzák. Ha elkezdesz követni egy témát, arra csábítanak, hogy más hasonló tartalmakat is megnézz, ezzel pedig órákat veszíthetsz el a napodból anélkül, hogy észrevennéd. Néha elfelejtjük, hogy ezeknek a platformoknak a fejlesztői olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyeknek az a fő célja, hogy minél tovább maradjunk az oldalon.

Ez azt sugallja, hogy óvatosnak kell lennünk, hová vezet minket a szörfözés, emellett korlátozni kell a spirál erejét, nehogy magával rántson minket.

A közösségi média veszélye gyakran a névtelenségében rejlik. Amikor senkinek sem kell leírnia a nevét vagy bizonyítania a legitimitását ahhoz, hogy hozzászólást tegyen, az emberek olyan kommenteket is megoszthatnak, amelyeket nyilvánosan, élőben soha nem mernének kimondani. A szavaikat formáló felelősségérzés nélkül az emberek bántó, káros és sértő megjegyzéseket tehetnek másokról az interneten.

Miért követik az emberek a közösségi médiát, ha az nem jó nekik?

A közösségi médiaoldalak folyamat- vagy viselkedésfüggőséget válhatnak ki. Az agynak ugyanaz a része gyullad ki, amikor egy like-ot vagy egy új követést látunk a feedünkön, mint amikor a drogfüggők kapnak egy adagot a választott szerükből. A like-ok és követések megerősítést adnak nekünk – olyan, mintha egy pacsit vagy egy bókot kapnánk valakitől, aki fontos számunkra. Minél többször kapjuk az érvényesítés és jóváhagyás e jeleit, annál keményebben dolgozunk értük, és annál nagyobb szükségünk van rájuk.

A közösségi média nagyszerű lehetőséget nyújthat arra, hogy felfedezzük mások életét, részt vegyünk egy kis önértékelésben, és megosszuk gondolatainkat, tapasztalatainkat, tanácsainkat vagy véleményünket.

Ha azonban azon kapod magad, hogy túlzottan sok időt töltesz az oldalon a pozitív visszajelzések keresésével, vagy egyre mélyebbre merülsz a nyúlüregekbe, túl sok időt töltesz „felfelé irányuló összehasonlítással", vagy túlzott mennyiségű FOMO-t (félelem a kimaradástól) tapasztalsz, akkor lehet, hogy ideje visszafogni a szörfözést, és a körülötted lévő emberekre kellene koncentrálnod.

A közösségi médiaidő csökkentésének előnyei

A közösségi médiára fordított idő csökkentésével néhány egészségügyi előnyt is realizálhatsz. Az alvásod minősége valószínűleg javulni fog – nem teszed ki magad a képernyő egészségtelen fényének, de kevesebb aggasztó gondolatod lesz éjszaka, mivel nem fogsz görcsösen arra koncentrálni, hogy másoknak mijük van, vagy mit csinálnak. Csökken a szorongás, amit az okoz, hogy másokhoz hasonlítod magad, így éjjel jobban fogsz aludni, és napközben is jobban érzed majd magad.

A depressziót is összefüggésbe hozták a közösségi média túlzott használatával, így a médiaidő korlátozása javíthatja a hangulatod. Emellett több időd lesz arra is, hogy más emberekkel foglalkozz, ezáltal mélyebb kapcsolatokat alakíthatsz ki az életedben lévő személyekkel.

Nyitókép: Marvel, Sony

Forrás: Psychology Today