egy kutya a széttépett párnával

Stresszes a kutyád? − így segíthetsz neki

Vajon a háziállataink mostanában stresszesebbek, vagy mi figyelünk erre jobban, mivel a közelmúltban bekövetkezett munka-magánélet változásoknak köszönhetően közelebb vagyunk hozzájuk, mint valaha?


Akárhogy is van, a kisállat-tulajdonosok egyre gyakrabban keresnek segítséget kis pajtásaik megnyugtatásához. Ezt állítja Dr. Dan Su állatorvos, aki a kutyák megnyugtatásáról osztott meg részleteket a Pure Wow-val. Íme néhány hasznos tanulság tőle!

​Mekkora probléma a háziállatok szorongása?

A Helsinki Egyetem 2020-as, 13 ezer kutyát vizsgáló tanulmánya szerint a kutyák 72,5 százalékánál mutatkoztak olyan szorongásos tulajdonságok, amelyeket zajérzékenységként, általános félelemként, felszíntől való félelemként, impulzivitásként vagy figyelemhiányként, kényszeres viselkedésként, agresszióként és szeparációs szorongással kapcsolatos viselkedésként definiáltak.

​Vannak-e a háziállat stressznek különböző típusai?

A háziállat stressz éppoly sokféle, mint a háziállatok személyiségei. Az állatorvos elmagyarázza, hogy akárcsak az emberi viselkedés kezelésénél, a kutyák relaxációjának elősegítése is bonyolult lehet. Ő a multimodális megközelítést ajánlja, amelyben az állatszülők egyszerre próbálják ki a kezelések széles skáláját, és megnézik, mi válik be, majd a felesleges elemeket kiveszik. Például egy relaxációs kiegészítő vagy egy zajcsökkentő füldugó segíthet a háziállaton egy vihar idején; azonban a napi séta közbeni agresszív ugatás más kutyákra, hosszú távú tréninget igényel.

​Mi a helyzet a kiegészítőkkel?

kutya egy takar\u00f3 alatt

Fotó: Shutterstock

A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban Dr. Su elmondja, hogy a legtöbb kutyának szánt relaxációs kiegészítő a központi idegrendszerre hat, hogy elősegítse a relaxációt és gátolja a szorongásos jeleket − és mivel a kutyák és az emberek is emlősök, rámutat, hogy néhány olyan vegyület, amelyet az emberek is használnak a relaxációra (L-theanin, ashwagandha), a kutyáknál is sikeres.

​Mi a helyzet a vényköteles gyógyszerekkel?

Kérdezd meg az állatorvost a szorongásoldó gyógyszerekről. Szélsőséges esetekben, amikor a kutya cselekedetei veszélyeztetik a saját vagy a környezete biztonságát, Dr. Su azt javasolja, hogy keressünk fel egy viselkedésre szakosodott állatorvost, aki a szorongással küzdő kutyák diagnosztizálására és gyógyszeres kezelésének felírására szakosodott.

​Bármilyen viselhető vagy eszköz, amit érdemes megfontolni a háziállatok pihentetéséhez?

Hangos eseményekre vannak olyan zajszűrő fejhallgatók, amelyek fülvédőhöz hasonló kialakításúak, mint amilyeneket a gyerekek viselnek hangos eseményeken. Ez a fejük köré tekeredik, és csökkenti az ingert. De létezik szorongásoldó kabát is, ami mintha megölelnék őket. Még olyan beszámolókat is hallott, amelyek szerint a kutyák élvezik, ha bekapcsolva van a tévé, hogy a szeparációs szorongást csillapítsa.

Nyitókép: Shutterstock