Szőnyegen fekvő Beagle

A kutyák is lehetnek a demencia áldozatai – így csökkentsd a kockázatot

A kutyák is szenvedhetnek demenciában, de ezt gyakran nehéz észrevenni. A héten közzétett kutatás azt mutatja, hogy ez mennyire gyakori probléma, különösen a 10 évnél idősebb kutyáknál. Íme, néhány viselkedésbeli változás, amire érdemes odafigyelni, ha idős kutyát tartunk, és hogy mikor forduljunk állatorvoshoz.A kutya demencia, vagyis a kutyák kognitív diszfunkciója hasonló az emberek Alzheimer-kórjához, egy progresszív agyi betegség, amely viselkedési, kognitív és egyéb változásokkal jár. A probléma általában nyolc évnél idősebb kutyáknál jelentkezik, de már hatéves korban is előfordulhat.

Az állattulajdonosok sok viselkedésbeli változást az öregedés normális részeként utasíthatnak el. Így valószínű, hogy több kutya szenved tőle, mint gondolnánk. A problémát az állatorvosok is nehezen tudják diagnosztizálni, mivel nincs rá pontos, nem invazív teszt. Emellett, az emberekhez hasonlóan az idős kutyáknak is valószínűleg számos más egészségügyi problémájuk van, amelyek megnehezíthetik a diagnózist.

Demenciában szenved a kutyám?

A demenciában szenvedő kutyák gyakran eltévedhetnek a saját kertjükben vagy otthonukban. Bútorok mögött vagy a szoba sarkában rekedhetnek, mert elfelejtik, hogy hátrafelé is tudnak menni.

Az ebek interakciója is megváltozhat ilyenkor az emberekkel és más háziállatokkal. Előfordulhat, hogy kevesebb vagy több szeretetet keresnek a gazdájuktól, mint korábban, vagy morcosak lesznek a másik kutyával a lakásban, ahol korábban boldog lakótársak voltak. Akár olyan arcokat is elfelejthetnek, amelyeket egész életükben ismertek.

Hajlamosak arra is, hogy napközben többet alszanak, és inkább éjszaka vannak ébren. Előfordulhat, hogy járkálnak, nyafognak vagy ugatnak, mindezt látszólag céltalanul. A vigasztalás gyakran nem nyugtatja meg őket, és ha meg is szakítják a viselkedést, az általában elég gyorsan folytatódik.

Néha egy demenciában szenvedő idős kutya gondozása olyan, mintha újra kiskutyát tartanánk, mivel elkezdhetnek odabent vécézni, még akkor is, ha szobatiszták. Az is nehézzé válik számukra, hogy emlékezzenek néhány olyan alapvető viselkedésre, amelyeket egész életükben ismertek, és még nehezebbé válik számukra, hogy újakat tanuljanak.

Az általános aktivitási szintjük is megváltozhat, az egész napos, megállás nélküli járkálástól kezdve az ágyból való alig felkelésig. Végül pedig, a szorongás megnövekedett szintjét is észrevehetjük kedvenceinken. Előfordulhat, hogy kutyánk már nem bírja elviselni, ha egyedül marad, egyik szobából a másikba követ minket, vagy könnyen megijed olyan dolgoktól, amelyek korábban soha nem zavarták.

Azt hiszem, a kutyám demenciában szenved, most mi legyen?

Egyes gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a kutyás demencia jeleit, hogy javítsák az életminőséget, és megkönnyítsék a gondozásukat. Ha tehát úgy gondoljuk, hogy kutyánk érintett, forduljunk állatorvoshoz.

Susan Hazel, a School of Animal and Veterinary Science vezető oktatója és munkatársai tervezik néhány nem gyógyszeres kezelés kutatását. Ennek keretében azt is megvizsgálják, hogy a testmozgás és a tréning segíthet-e ezeknek a kutyáknak.

„De ez még korai időszak. Sajnos gyógymód még nincs. A legjobb megoldás az, ha csökkentjük a betegség kialakulásának kockázatát. A legújabb tanulmány szerint a testmozgás lehet a kulcs”

– írja a ScienceAlert-en megjelent cikkében.

Egy nemrég közzétett amerikai kutatás több mint 15 000 kutya adatait gyűjtötte össze a Dog Aging Project keretében. A kutatók két kérdőív kitöltésére kérték a kedvtelésből tartott kutyák gazdáit. Az egyik a kutyákról, egészségi állapotukról és fizikai aktivitásukról kérdezett, míg a másik a kutyák kognitív funkcióit mérte fel.

Az ebek mintegy 1,4 százalékáról feltételezték, hogy kognitív funkciózavarban szenvednek. A 10 évnél idősebb kutyák esetében minden további életév több mint 50 százalékkal növelte a demencia kialakulásának kockázatát. A kevésbé aktív kutyáknál majdnem 6,5-szer nagyobb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint a nagyon aktív kutyáknál.

Bár ez arra utalhat, hogy a rendszeres testmozgás megvédheti a kutyákat a demencia ellen, az ilyen típusú vizsgálatok alapján nem lehetünk biztosak benne. A demenciában szenvedő vagy annak korai jeleit mutató kutyák valószínűleg kevésbé mozognak. Azt azonban tudjuk, hogy a testmozgás csökkentheti a demencia kockázatát az embereknél. Tehát a kutyáink sétáltatása segíthet nekik és nekünk is csökkenteni a demencia kockázatát.

Egy demenciában szenvedő kutyáról gondoskodni nehéz, de kifizetődő lehet. Suzan Hazel és munkatársai a gondozókra gyakorolt hatását tanulmányozza legújabb kutatásukban.

„Úgy gondoljuk, hogy a teher és a stressz hasonló lehet ahhoz, amiről akkor számoltak be, amikor az emberek Alzheimer-kóros embert ápolnak. Azt is tudjuk, hogy az emberek szeretik idős kutyáikat. Egy kutatásban részt vevő személy elmondta nekünk: „Annyira szeretem a lányomat, hogy bármit hajlandó vagyok megtenni érte. Semmi sem jelent túl nagy gondot””

– fogalmazott Hazel.

Nyitókép: Shutterstock