Egy kutya fekszik a gazdája lába mellett

Az okosabb kutyák többet vagy kevesebbet játszanak?

Az embereknél sokszor él az az előítélet, hogy a kimagasló intelligenciával visszahúzódóbb és mogorvább személyiség jár. Ez a sztereotípia a kutyákra is átterjedt, így sokan gondolják kedvencükről, hogy azért nem játszik, mert túl okos hozzá. Milyen viselkedés jellemzi legjobban az ebek IQ-szintjét?


Nem meglepő az ilyen jellegű azonosítás emberek és kutyák jelleme között, tekintettel arra, hogy a pszichológiai felépítésük kifejezetten hasonlít egymásra. Azonban a sztereotípia megdőlt, ezt pedig a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének új kutatása bizonyította be. Eredményeik alapján az okosabb állatok sokszor még több figyelmet igényelnek, mint a butább társaik.

Lewis Terman — a Stanford-Binet intelligenciateszt egyik kidolgozója — volt arra kíváncsi, hogy a magasabb IQ-szint valóban jár-e érezhető személyiségbéli, érzelmi és szociális hatásokkal. Tesztjeihez 1528 kaliforniai iskolás gyermek adatait vette alapul. A résztvevők mindegyike olyan tanuló volt, akinek az IQ-ja meghaladta a 140-et.

Kutatásának hála dőlt meg a mítosz, miszerint a tehetségesek magányos, visszahúzódó és boldogtalan emberek. Valójában nem csak sikeresebbek az ilyen személyek a területükön, hanem társaságkedvelőbbek, valamint hajlamosabbak a játékosságra is.

Egy kutya kiny\u00fajtja a nyelv\u00e9t

Fotó: Unsplash/Tamas Pap

Ha az emberi eredményekből következtethetünk más fajokra, akkor azt lehet leszűrni, hogy az okosabb kutyák is játékosabbak lehetnek, mint az átlagosabb példányok. A szakértők azokat az állatokat tekintik tehetségesnek, melyek képesek több tárgy nevét megtanulni. Ezekből pusztán néhány darab van a világon.

A további tesztekben a kutatók 21 kimagaslóan intelligens kutya gazdáját kérték meg, hogy töltsenek ki egy kérdőívet. A kérdések számos személyiségjegyet vizsgáltak, többek között a félelemérzetet, az agressziót, az izgatottságot, a taníthatóságot, valamint a játékosság különböző aspektusait is. Az eredményeket végül összehasonlították 144 másik egyed eredményeivel, akik nem voltak kimagaslók társaik közül.

Végeredményként azt találták, hogy a kutyaintelligencia nem játszik fontos szerepet a mért személyiségjegyekben. Egyetlen szegmensben volt eltérés, az pedig a játékosság. Tehát a zseniális kutyákat sem terhelik túlzottan negatív érzelmi jellemzők, viszont nagyobb mértékben vágynak az interakcióra, mint átlagosabb fajtársaik.

Nyitókép: Unsplash/Tamas Pap

Forrás: Psychology Today