golden retriver

Kiskutyát szeretnél? Ezek a legjobb fajták kezdő gazdiknak

Egy négylábú családtag megannyi örömöt tud okozni. Akár egyedül élünk, akár nagy a család, egy kutya társasága semmi máshoz nem hasonlítható. Ha azonban még soha nem volt kutyánk, érdemes alaposan utána nézni, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb választás. Íme a 10 legjobb kutyafajta kezdő gazdik számára!


Kutyaválasztáskor fontos mérlegelni, hogy milyen fajták illenek a legjobban az életmódunkhoz, illetve, hogy az adott fajta mennyire igényli a mentális lefárasztást. Jó példa erre a szibériai husky: a gazdik gyakran az imádnivaló, farkasszerű kinézetük miatt vásárolják őket, azonban a huskyk gyakran makacsok, rengeteg mozgást igényelnek, amivel a kezdő gazdik nehezen tudnak megbirkózni.

Ha azonban megfelelően utánanézünk a dolognak, megismerhetjük az egyes fajták leggyakoribb jellemzőit, és könnyebben igazíthatjuk ezeket a saját életvitelünkhöz. Az állateledel-gyártó Purina pedig összeállított egy listát a legjobb elsőgazdis kutyafajtákról.

Golden Retriver

Unsplash

A golden retrievereket nem kell bemutatni: barátságosak, engedelmesek, könnyen taníthatóak, ami miatt az egyik legjobb fajtáról van szó első gazdik számára. Szelíd természetüknek köszönhetően jellemzően az egész családdal jól kijönnek, beleértve a többi háziállatot is.

A fajta szeret tanulni, ezért könnyű őket kiképezni, amit kifejezetten igényelnek is. A testmozgás már nagyobb kihívást jelent, mivel a elég nagy a mozgásigényük: a friss gazdinak érdemes hosszú sétákkal számolnia. A retrievereket emellett nem kell túlságosan ápolni, elég hetente egyszer megfésülni őket, amit a vedlési időszakban érdemes gyakrabban elvégezni.

Labrador

Unsplash

A labrador retrieverek szintén az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számítanak, ami nem véletlen. A labradorok általában alkalmazkodóképesek, barátságosak, hűségesek és ragaszkodóak. Imádják a családos otthonokat, tagjait pedig rendszerint örömmel szórakoztatja. Szintén tanulékony fajta, ezért könnyű kiképzeni őket. A labradorok is inkább aktívabb otthonokba valók, mivel nagy a mozgásigényünk.

Bichon frisé

Unsplash

Ha inkább egy kisebb méretű kutyában gondolkodunk, akkor a bichon frisé remek választás. A fajta hipoallergénnek számít, így azoknak sem kell félniük, akik allergiával küszködnek. Ugyan a hullámos szőrtömeg megtévesztő, de a bichon frisé szőre egyáltalán nem hullik, így a lakásban sem lesz ezzel gond. Egy dolgot viszont fontos kiemelni: rendszeres ápolásra van szükségük.

Könnyen tanítható, alkalmazkodóképes és kis háztartásokba kiváló társ.

A teljes lista:

  1. Golden retriver;
  2. labrador retriever;
  3. bichon frisé;
  4. Cavalier King Charles spániel;
  5. uszkár;
  6. yorkshire terrier;
  7. mopsz;
  8. papillon;
  9. angol agár;
  10. boxer.