Az erkélyen békésen ülő és napozó nő

Mi az a lassú életmód, és hogyan gyakorolhatod?

A békésebb életre vágyóknak érdemes elsajátítaniuk.

„A lassú élet egy tudatos életszemlélet, amelynek lényege, hogy lassabban éljünk, hogy minden pillanatot értékelni tudjunk, és prioritást adjunk annak, ami fontos az életben”

– mondja Dr. Jenelle Kim, a Myung Sung: The Korean Art of Living Meditation (A koreai életművészet meditáció) című könyvének szerzője.

Ez az életmód természetesen messze áll attól, amit a társadalom normalizált.

„Azt sulykolták belénk, hogy keményen kell dolgoznunk ahhoz, hogy bármilyen jutalmat kapjunk”

– mondja Alyse Bacine, spirituális mentor és légzésgyakorlat-oktató

„A lassú életmód arra ösztönöz minket, hogy egy új gondolkodásmódba lépjünk, és lehetővé teszi számunkra, hogy befogadjuk és teljes mértékben megtapasztaljuk mindazt, amit az élet kínál. Ez azon alapul, hogy a boldogságunkat választjuk minden mással szemben.”

Bár a tudatosabb élet koncepciója a közösségi médiának (különösen a TikTok-nak) köszönhetően nemrégiben vált népszerűvé, Kim megjegyzi, hogy számos kultúrának évszázadok óta alapvető eleme. Szerinte a világjárvány is hozzájárult a népszerűségének növekedéséhez, mert sokakat arra kényszerített, hogy lelassítsanak és átértékeljék a prioritásaikat, így bepillantást nyerhettek a lassabb életmód előnyeibe. Bacine szerint emellett sokan kiégnek és kimerülnek az állandó nyüzsgésben és stresszben.

Több boldogság, béke és öröm áll a lassú élet előnyeinek listájának élén. Kim szerint a lassú életmód egyik kritikus eleme a stressz eltávolítása az életünkből, ami számos mentális és fizikai előnnyel jár, többek között jobb alvás, jobb emésztés, emelkedett hangulat, csökkent izomfeszültség, kevesebb szorongás és alacsonyabb vérnyomás.

A lassú életmód a lelki jóllétre is jótékony hatással van.

„Ha egyszerűen élünk, és úgy döntünk, hogy minden pillanatnak teljes figyelmet szentelünk, az segít összekapcsolódni önmagunkkal és a célunkkal. Ha egyszer megvalósítjuk, az emberek hajlamosak általános hálát és megbecsülést érezni az élet iránt”

– teszi hozzé Bacine.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan érdemes gyakorolni a lassú életet.

1. Építsünk be több tudatos pillanatot

A lassan élés nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk vagy nem végzünk el dolgokat, hanem hogy nem rohanunk át az életen, és időt szánunk arra, hogy minden pillanatot kiélvezzünk és értékeljünk. Kim ezért azt ajánlja, hogy a mindennapi rutinba építsünk be több tudatos pillanatot, például meditációt és mozgást.

„Ha időt szánsz az elméd összpontosítására, az segít lassabban élni, és nem vonja el a figyelmedet a mindennapok stressze. Ha a nap folyamán időt szánsz egy sétára vagy nyújtózásra, az az egyik legjobb módja annak, hogy újraindítsd az elmédet, és helyreállítsd a nyugodt, pihentető gondolkodásmódodat.”

2. Fogyasszunk tudatosan

A tudatos fogyasztás a lassú életmód másik összetevője. Ahelyett, hogy a gyors és kényelmes ételeket értékelnénk, válasszuk a teljes értékű, egészséges, tápláló ételeket, amelyek jót tesznek nekünk és a környezetünknek is.

„Akár a kertedben termeszted az élelmiszert, akár a helyi termelői piacon vásárolsz, a természetes, organikus, otthonodhoz közel termesztett élelmiszerek fogyasztása segít csökkenteni a méreganyagoknak való kitettségedet és a környezetre gyakorolt hatásodat”

– mondja Kim.

Ugyanez vonatkozik a vásárlásra is, például az öltözködésre.

„A lassú életmódot gyakorlók ahelyett, hogy folyamatosan cserélnénk a gyengébb minőségű darabokat, inkább néhány jó minőségű, fenntartható tárgyat vásároljunk (különösen a ruhák és bútorok esetében a használtruha-boltokból).”

3. Végezzünk időbeli leltárt

A lassú életmód egy másik kulcsfontosságú eleme, hogy a boldogságot és a jóllétet mindenek fölé helyezzük. Az első lépés ennek eléréséhez, hogy leltárt készítünk arról, hogyan töltjük az időnket és az energiánkat. Ehhez Bacine azt ajánlja, hogy üljünk le, és írjuk fel, hogy mit csinálunk naponta. Ezután kérdezzük meg magunktól, hogy ezek a dolgok hozzájárulnak-e a jóllétünkhöz.

Ha nem, akkor vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk ezeket a tevékenységeket megszüntetni, és olyan dolgokkal helyettesíteni, amelyek boldoggá tesznek minket. Például rájöhetünk, hogy a munkánk vagy a párkapcsolatunk nem szolgálja minket, vagy talán észrevesszük, hogy több időt töltünk a közösségi médiában, mint szeretnénk.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock