Kislányának jó éjt puszit adó anya

Ezt árulja el a lefekvési időd az IQ-dról

A reggeli pacsirta típusú személyek hajlamosak korábban kelni, míg az éjszakai baglyok sokáig fennmaradnak.

Egy kutatás szerint a reggeli pacsirta típusba tartozók jobb verbális IQ-val rendelkeznek. Az ilyen típusú emberek a nap korábbi szakaszában szívesebben végzik el a kötelezettségeiket, míg az esti típusok a legjobb időpontot erre a későbbi órákban látják.

Természetesen a pacsirták is hajlamosak korábban felkelni, míg a baglyok későn maradnak fent – mindegyik típus meghosszabbítja a napnak azt a részét, amikor a legjobban érzik magukat.

Az eredmények megcáfolják azokat a tanulmányokat, melyek ennek ellenkezőjét, a baglyok IQ-előnyét állapították meg.

„Miután figyelembe vettük a legfontosabb tényezőket, köztük a lefekvési időt és az életkort, az ellenkezőjét találtuk igaznak, vagyis azt, hogy a reggeli típusok hajlamosak jobb verbális képességekkel rendelkezni. Ez az eredmény meglepő volt számunkra, és azt jelzi, hogy ez sokkal bonyolultabb, mint azt korábban bárki gondolta”

– fogalmazott Dr. Stuart Fogel, a tanulmány társszerzője.

A vizsgálatban 61 ember vett részt, akiknél a kognitív képességeik mellett azt vizsgáltál, a reggeli pacsirta vagy az éjszakai bagoly típusba tartoznak-e.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek, akik reggel a legjobb formában voltak, magasabb pontszámot értek el a verbális IQ-teszteken. A verbális IQ arra utal, hogy a nyelvi képességeket a célok elérése érdekében tudja használni az illető.

A kutatóknak kritikusan figyelembe kellett venniük azt a tényt, hogy a fiatalok mint csoport inkább éjszakai bagoly típusok. Fogel szerint az a tény, hogy a fiatalok inkább ebbe a típusba tartoznak, megnehezítheti számukra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az iskolai napból.

„Sok iskolakezdési időpontot nem a kronotípusunk, hanem a szülők és a munkarend határoz meg, így az iskoláskorú gyerekek fizetik meg ennek árát, mert esti típusok, akik arra kényszerülnek, hogy reggeli típusú időbeosztásban dolgozzanak. Például a matematika és a természettudományos órák általában korán kezdődnek, mert bármilyen reggeli hajlamuk van, az jól szolgálja őket. De délelőtt nem akkor vannak a legjobb formájukban az esti típusú hajlamaik miatt. Végső soron hátrányos helyzetbe kerülnek, mert a rájuk erőltetett típusú időbeosztás alapvetően a biológiai órájuk ellen küzd minden nap.”

A tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeres napi szokásokkal rendelkező emberek hajlamosak a legjobb teljesítményre.

Fogel ezt azzal magyarázta, hogy az agyunk valóban vágyik a rendszerességre, és ahhoz, hogy optimális legyen a saját ritmusunk, ragaszkodnunk kell ehhez a menetrendhez, és nem kell folyamatosan próbálnunk felzárkózni.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock