egy nő a székre borulva aludt el

Éjjeli baglyok, figyelem! Ezért egészséges éjfél előtt lefeküdni

A kipihentséghez megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szükséges. Sajnos az sem mindegy, hogy mikor tesszük ezt. Utánajártunk, miért kevésbé egészséges éjjeli bagoly üzemmódban későn feküdni.


Minden ember szervezetében van egy belső óra, ami jelez, miután lement a nap, hogy ideje aludni. Ha átlépjük ezt az, vagy semmibe vesszük,

akkor lényegében kidobtuk a kukába saját biológiai óránkat.

Ennek hatására fizikai és mentális egészségünk romolhat, amit nagyon egyszerűen el lehetett volna kerülni. Ezt a belső rendszert cirkadián ritmusnak nevezik: segít agyunknak felismerni, hogy mikor fáradt, vagy éppen kipihent. Ezt a napszakokra jellemző fényviszonyok változásaiból érzékeli.

"A cirkadián ritmus a szemünkbe jutó napfényt használja fel, hogy 24 órás ütemtervben tartson bennünket. A szemünkbe jutó fény hatására az agy elnyomja a melatonint, az egyik fő alvásszabályozó hormont"

olvashatjuk egy alvásspecialista határozott véleményét.

egy n\u0151 szem\u00fcveg\u00e9vel a kez\u00e9ben takar\u00f3j\u00e1t a fej\u00e9rhe h\u00fazza az alv\u00e1shoz

Fotó: Unsplash/Isabella and Zsa Fischer

A melatonin egy hormon, ami alvásra készteti az embert. Ahogy sötétedik, ennek a szintje megemelkedik, ameddig el nem ér egy bizonyos szintet, és ekkor érezzük úgy, hogy ideje lefeküdni. Általában ez az anyag már jóval éjfél előtt jelez, és ha nem vesszük figyelembe és kitoljuk ezt az időkorlátot, akkor felboríthatjuk a termelődési folyamatát.

A cirkadián ritmus betartása azért is fontos, mert ha későn hajtjuk álomra a fejünket, akkor tovább is alszunk, ennek hatására pedig jóval kevesebb napfény biztosított a melatonintermelésünkhöz. Mindezek hatására megromlik alvásunk minősége, ami kihatással van fizikai kondíciónkra és szellemi, valamint mentális képességeinkre is.

Kutatások azt is bebizonyították, hogy azok körében, akik későn fekszenek és nehezen ébrednek, jóval nagyobb valószínűséggel szenvednek kognitív hiányosságoktól, mint például a gyenge összpontosítás, a tanulási zavarok és a csökkent memória-konszolidáció.

Az éjfél utáni lefekvés sokszor nem választás kérdése: gyakran adódnak késői programok, a gyerek nem feltétlen hagy aludni, de az is megeshet, hogy egyszerűen nem jön álom a szemünkre. Néhány alkalomtól nincs is semmi probléma, azonban a rendszerességen van a hangsúly. Ha túl sokszor huzamosabb ideig ez a tendencia áll fenn, akkor nagyban befolyásolhatja egészségügyi állapotunkat.


Nyitókép: Unsplash/Sinitta Leunen