A 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer - most edd ezeket!
Bár bizonyos mértékű gyulladás még normálisnak számít, a krónikus gyulladás azonban növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a cukorbetegség vagy a demencia. A gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel teli étrend azonban segíthet hosszú távon egészségesebbé válni. Íme a 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer!
1. Gránátalma
red fruit on red tablePhoto by Sahand Babali on UnsplashA gránátalma zsenge magjainak leve tele van gyulladáscsökkentő erővel. Ez olyan vegyületeknek köszönhető, mint az ellagitannin, az antocianinok és a flavanolok, amelyek antioxidánsként hatnak, ezáltal elfojtják a szabad gyökök okozta gyulladást, és megelőzik a jövőbeli károsodásokat. Valójában a gránátalma antioxidáns potenciálját nagyobbnak tartják, mint a vörösborét és a zöld teáét.
2. Brokkoli
Fotó: ShutterstockBár egész évben kapható, a brokkoli valójában egy téli zöldség, mivel képes a hideg időben is jól fejlődni. Azt már valószínűleg te is tudod, hogy a napi több adag zöldség fogyasztása a gyulladáscsökkentő étrend kulcsfontosságú része. De azt már lehet, hogy nem tudod, hogy ha a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségeket választunk, mint amilyen a brokkoli is, akkor annak további gyulladáscsökkentő előnyeit is élvezhetjük.
A keresztesvirágú zöldségek bioaktív kénvegyületeket, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek a gyulladás csökkentésével minimalizálják a betegségek kockázatát. Ha nem kedveled a brokkolit, akkor fogyassz más, hideg időben termesztett keresztesvirágú zöldségeket, például kelbimbót, kelkáposztát, káposztát vagy fehérrépát.
3. Citrusfélék
flat lay photography of sliced pomegranate, lime, and lemonPhoto by Bruna Branco on UnsplashMinden citrusféle tele van C-vitaminnal, mely immunerősítő antioxidáns. Ezen felül a legtöbb citrusféle a téli hónapokban érik a legédesebb ízűvé, így még finomabb is a hideg hónapokban.
Bármelyik citrusféle, beleértve a narancsot, grépfrútot, citromot, lime-ot, tangelót és más fajtákat, kiváló kiegészítője a téli étrendünknek. Ha azonban extra antioxidáns löketet keresünk, akkor leginkább a vérnarancsra lesz szükségünk.
4. Édesburgonya
sliced carrots on gray surfacePhoto by Louis Hansel on UnsplashAz édesburgonya a lista élén áll a keményítőtartalmú és gyulladáscsökkentő zöldségek tekintetében. Ez részben annak köszönhető, hogy alacsonyabb glikémiájú szénhidrátforrásként szolgál, és jó C-vitamin-forrásnak számít. Ezen felül karotinoid tartalma miatt is lenyűgöző zöldség.
A karotinoidok (például a béta-karotin) adják a burgonya mély narancssárga színét, de emellett védik a sejteket a szabad gyökök károsodásától, amelyek gyulladást okozhatnak vagy súlyosbíthatják a meglévő gyulladást. Ezenkívül a legtöbb karotinoid a szervezetben az A-vitamin aktív formájává alakul át, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában és a gyulladások kezelésében.
Nyitókép: Shutterstock