
A 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer - most edd ezeket!
Bár bizonyos mértékű gyulladás még normálisnak számít, a krónikus gyulladás azonban növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a cukorbetegség vagy a demencia. A gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel teli étrend azonban segíthet hosszú távon egészségesebbé válni. Íme a 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer!
1. Gránátalma
A gránátalma zsenge magjainak leve tele van gyulladáscsökkentő erővel. Ez olyan vegyületeknek köszönhető, mint az ellagitannin, az antocianinok és a flavanolok, amelyek antioxidánsként hatnak, ezáltal elfojtják a szabad gyökök okozta gyulladást, és megelőzik a jövőbeli károsodásokat. Valójában a gránátalma antioxidáns potenciálját nagyobbnak tartják, mint a vörösborét és a zöld teáét.
2. Brokkoli
Bár egész évben kapható, a brokkoli valójában egy téli zöldség, mivel képes a hideg időben is jól fejlődni. Azt már valószínűleg te is tudod, hogy a napi több adag zöldség fogyasztása a gyulladáscsökkentő étrend kulcsfontosságú része. De azt már lehet, hogy nem tudod, hogy ha a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségeket választunk, mint amilyen a brokkoli is, akkor annak további gyulladáscsökkentő előnyeit is élvezhetjük.
A keresztesvirágú zöldségek bioaktív kénvegyületeket, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek a gyulladás csökkentésével minimalizálják a betegségek kockázatát. Ha nem kedveled a brokkolit, akkor fogyassz más, hideg időben termesztett keresztesvirágú zöldségeket, például kelbimbót, kelkáposztát, káposztát vagy fehérrépát.
3. Citrusfélék
Minden citrusféle tele van C-vitaminnal, mely immunerősítő antioxidáns. Ezen felül a legtöbb citrusféle a téli hónapokban érik a legédesebb ízűvé, így még finomabb is a hideg hónapokban.
Bármelyik citrusféle, beleértve a narancsot, grépfrútot, citromot, lime-ot, tangelót és más fajtákat, kiváló kiegészítője a téli étrendünknek. Ha azonban extra antioxidáns löketet keresünk, akkor leginkább a vérnarancsra lesz szükségünk.
4. Édesburgonya
Az édesburgonya a lista élén áll a keményítőtartalmú és gyulladáscsökkentő zöldségek tekintetében. Ez részben annak köszönhető, hogy alacsonyabb glikémiájú szénhidrátforrásként szolgál, és jó C-vitamin-forrásnak számít. Ezen felül karotinoid tartalma miatt is lenyűgöző zöldség.
A karotinoidok (például a béta-karotin) adják a burgonya mély narancssárga színét, de emellett védik a sejteket a szabad gyökök károsodásától, amelyek gyulladást okozhatnak vagy súlyosbíthatják a meglévő gyulladást. Ezenkívül a legtöbb karotinoid a szervezetben az A-vitamin aktív formájává alakul át, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában és a gyulladások kezelésében.
Nyitókép: Shutterstock