Valaki egy érmével kaparós sorsjegyet kapar

Miért vesznek lottószelvényt és sorsjegyeket az emberek? Íme a válasz!​

Mi biztatja az embereket arra, hogy újra és újra megvegyék a lottószelvényeket és a kaparós sorsjegyeket, holott tudják, mennyire kevés esélyük van a nyerésre? Ez egy pszichológiai jelenséggel magyarázható, alábbi cikkünkben pedig ennek a részleteiről beszélünk.


A lottószelvények megvásárlásáért a felelős nem más, mint a heurisztika nevű problémamegoldó stratégia. Ezt először Amos Tversky és Daniel Kahneman Nobel-díjas pszichológusok figyelték meg. Elméletük alapján az előítéletek tudat alatt mennek végbe, ezekhez pedig az emberi elme valamilyen oknál fogva hajlamos ragaszkodni. Ezek legtöbbször elfogult következtetések.

Ez alapján a lottózó személyeknek a szelvény megvásárlása előtt eszükbe jut azoknak a szerencséseknek a neve vagy története, akik tényleg nyertek. Ezt követően azt feltételezik, hogy könnyen lehetnek ők is győztesek, mivel annyira sok ilyen történetet hallottak már, hogy elérhetőnek tűnik számukra az élmény.

Ezt az árusok rendszeresen ki is használják, hiszen nagy hírverést rendeznek azoknak, akik elvitték a főnyereményt — vagy egy nagyobb pénzjutalmat —, a nagyobb arányban lévő vesztesekről viszont egy szót sem ejtenek. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban például ezzel a szlogennel reklámozzák a lottózást:

„Lehet, hogy te vagy az.”

Tulajdonképpen valós az állításuk, viszont az esélyeket nézve sokkal nagyobb a bukás valószínűsége. Ez a pszichológia jelenség más esetekben is megfigyelhető. Például sokan félnek a cápatámadásoktól, hiszen a hírekben nagy számban nyilatkoznak be az ilyen katasztrófákról.

A valóságban viszont nagyobb esélye van annak, hogy a fejünkre esik egy repülőről leszakadt alkatrész, mint hogy egy cápa megtámadjon.

Lott\u00f3szelv\u00e9nyek

Fotó: Unsplash/Waldemar Brandt

Mindezek ellenére a heurisztikának pozitív hatása is van, hiszen egy rossz tapasztalat után segítheti a bölcsebb döntéshozást. Például egy gyorsétteremben összeszedett gyomorrontás következtében valószínűleg az adott illető kevesebbet látogat majd el abba a vendéglátó egységbe.

Hogyan lehet helyén kezelni a heurisztika befolyásoló erejét?

Tulajdonképpen a válasz nagyon egyértelmű. Döntéshozásnál nem kell az első gondolatnál megrekedni, hanem tovább kell menni. Lottóvásárlás esetén célszerű belegondolni abba, hogy hány ezer ember bukik pénzt szerencsejátékokon nap mint nap, cápatámadás gondolatánál pedig figyelembe kell venni azokat a személyeket, akik sose kerültek ilyen veszélybe. Határozattan többen vannak, mint az elsőre eszünkbe jutott csoportban.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog