L'Oreal Paris márkájú termékek egy thaiföldi szupermarket polcain

Ma nőket megszépítő, sikeres cég, de a L'Oréal múltja jóval sötétebb

Ma a L'Oréal egy 35 nemzetközi márkából álló portfólióval büszkélkedő, zászlóshajónak számító csúcsvállalat, amely olyan márkákat foglal magában, mint a Lancôme, az Yves Saint Laurent, vagy a Giorgio Armani Beauty, évi 1,37 milliárd dolláros bevétellel és nagyjából 88 000 alkalmazott foglalkoztatásával. Kevésbé ismert azonban a vállalat története, és annak sötétebb részletei.

Lépjünk vissza a sikeres jelentől egy kicsit régebbre az időben, és nézzük meg, hogyan lett Eugène Schueller, a L'Oréal alapítója ismert fasiszta és náci szimpatizáns. Az eredeti nevén L'Auréale kozmetikai óriásvállalatot a francia vegyész 1919-ben alapította, aki felfedezett egy új formulát a hajfestékek előállítására. Schueller női szépségápolási termékek kutatásával, gyártásával és kiskereskedelmével foglalkozott, közismerten arany hajfestékekkel. Birodalma a szerény kezdetektől óriásira nőtt, míg 1920-ban három vegyész alkalmazottja volt, ez a szám 1959-re 100-ra, 1984-re pedig 1000-re nőtt.

Schueller modern reklámmogulnak képzelte magát, és valóban a modern reklám egyik alapítója lett, aki fáradhatatlanul törekedett arra, hogy új módszereket találjon a munka megszervezésére és a termelés jutalmazására, és az 1930-as években előadásokat tartott és cikkeket publikált politikáról és közgazdaságtanról.

Ezzel egy időben Franciaországban 1936-ban radikális baloldali kormányt választottak meg, amely átfogó szociális reformokat vezetett be, például a munkahét lerövidítését, a fizetett munkaszüneti napokat és a garantált béremelést. A nőknek hirtelen volt némi szabad jövedelmük, egy kicsit több idejük magukra, és így vágyuk, eszközeik és lehetőségük arra, hogy kényeztessék magukat az egyre bővülő szabadidős piacon.

Bár Scheuller maximálisan kiélvezte az új francia kormány előnyeit, a tényleges új politika nem volt az ízlése szerint. Nem szerette a demokratikus irányítást, helyette az erős diktátor modellt akarta, amilyen Mussolini Olaszországában, Franco Spanyolországában és Hitler új Németországában volt jellemző.

Jobboldali programjának előmozdítása érdekében Scheuller, aki ekkorra gazdagabb volt, mint valaha, pénzügyi támogatást nyújtott a francia antikommunista és antiszemita La Cagoule titkos mozgalomnak, amely a választott kormány erőszakos megdöntésére törekedett, és amely felelős volt egy korábbi miniszter meggyilkolásáért és hat zsinagóga felgyújtásáért. Scheuller a L'Oréal főhadiszállásán tartott találkozókat a fasiszta irányultságú csoport számára, amely hamarosan támogatta a Vichy-csoport Hitlerrel való együttműködését a nácik megszállta Franciaországban.

Az 1940-es náci invázió alatt Franciaország összeomlott. Eugene Schueller megalázottan és összetörten a baloldalt és a demokráciát okolta Franciaország bukásáért. A német megszállás alatt írásai és előadásai agresszívan nácibaráttá és intoleránsakká váltak, valamint Adolf Hitler Németországának politikai erényeit és dinamizmusát dicsérték.

Schueller sosem hanyagolta el a birodalma bővítésének lehetőségét, és jobboldali kötődéseit arra használta fel, hogy elfogadást és anyagi lehetőséget szerezzen a jövedelmező náci háborús beszerzési rendszerekben. Egy közvetítő cég, a Valentine igazgatói tisztségén keresztül társulást kötött a német Druckfarben festékgyártó céggel, és némileg más irányba indult, a női hajtól a háborús edények festéséig eljutva.

A vállalat háborús termelésének 95%-át a német haditengerészetnek szállították csatahajók, tengeralattjárók és hasonlók festésére. A Német Birodalom „festési terve” szerint a Valentine 1941 óta szerepel a festékszállítók „első kategóriájában”. 1941 és 1944 közötta L’Oréal eladásai megnégyszereződtek, Schueller személyes vagyona pedig tízszeresére nőtt.

A náci Németország 1945-ös bukásával a náci vezetők és bűntársaik elleni nyomozás és bírósági per indult. 1947-ben Schueller hivatalosan is Helmut Knochen, a haláltáborok deportálásáért és számos ellenálló kivégzéséért felelős SS-parancsnok "önkéntes kollaboránsainak" egyikeként szerepelt. Hatalmas háborús jövedelmét azonban soha nem magyarázták meg teljesen. A nemzeti újjáépítés szükségessége politikailag fontosabb volt, és a bankok pénzügyi nyilvántartásai elvesztek vagy meghamisították azokat.

Eugene Schuellert megvádolták és a francia bíróság elé állították, de a pénzügyi bizonyítékok hiányoztak, és egy sor tanú állt ki mellette, nem beszélve Francois Mitterrandról, az akkori francia elnökről, aki odáig ment, hogy kijelentette, hogy Schueller finanszírozta az ellenállást.

Schueller a L'Oréal háborús vezetését a háború utáni francia bíróságok tisztára mosták, felmentették, és cége továbbra is virágzott. A háború után a La Cagoule egykori tagjait, akiknek szintén sikerült megmenekülniük a háború utáni francia hatóságok büntetőjogi felelősségre vonása elől, a háború után vezető beosztásba vették, mint például Jacques Corrèze-t, aki, miután a háborús bűnökért kiszabott 10 éves büntetésének felét letöltötte, a L'Oréal amerikai vezérigazgatójaként folytatta.

1945-től felgyorsult a politikai megosztottság Európában a nyugati szövetségesek és a szovjet kommunisták között, és ezzel együtt a verseny az új frontállam, Németország ellenőrzéséért. Bizarr módon, ahelyett, hogy Németország megbüntetésére törekedtek volna, éppen az ellenkezőjét valósították meg, és megkezdődött a versenyfutás Németország virágzó "szabad" nyugati államként való újjáépítéséért. Az alig néhány hónappal korábban a szövetségesek bombázásai által szétvert iparágakat a nyugat azonnal újjáélesztette és újrafinanszírozta.

Az európai ipari konszernek tisztára mosása széles körű volt. Az autóiparban ott volt a BMW, amely a náci rabszolgamunkások és Dr. Ferdinand Porsche, aki korábban SS tiszt volt. Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad ismert náci párttag volt, a Hugo Boss náci egyenruhákat készített, a német BASF vállalat pedig, amely kényszermunkásokat alkalmazott a megsemmisítő táborok mustárgázzal való ellátására, mára a világ legnagyobb vegyipari gyártójává vált.

Eugene Schueller és honfitársai ennek a hullámnak az ironikus csúcsán lovagoltak. 1961-1991 között a L'Oréal németországi központja egy, a holokausztban meggyilkolt zsidóktól elkobzott ingatlanban volt. A háború utáni harc e földterület visszaszerzéséért három generáción át tartott. A szövetségesek restitúciós törvényeivel ellentétben, amelyek előírják, hogy minden elkobzott vagyont vissza kell adni jogos tulajdonosainak, a L'Oréal addig tartotta a földet, amíg csak tudta, egészen 1991-ig, végül a restitúciós pénzeket egy zsidó alapnak fizette ki, de a jogfosztott családnak nem. Erről a furcsa, igazságtalannak tűnő végkifejletről szól Monica Waitzfelder 2007-es, L'Oréal a pris ma maison (L'Oréal ellopta a házamat) című könyve. Eugene Schueller családi története hasonló. Unokája, Françoise hozzáment egy Jean-Pierre Meyers nevű férfihoz, akinek rabbi nagyapja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. A gyermekeinek zsidó neveltetést átadó Francoise-t jelenleg a világ leggazdagabb nőjeként jegyzik, 33%-os részesedéssel rendelkezik a L'Oréalban. A L'Oréal rendkívüli családtörténetét Tom Sancton 2014-ben megjelent The Bettencourt Affair című könyve dolgozza fel.


Nyitókép: Shutterstock / chanonnat srisura