Egy macska megijedve áll az ágyon

Téged is hajnalok hajnalán ébreszt a macskád? Így szoktathatod le róla

Egy fárasztó nap után talán arra vágyik legkevésbé az ember, hogy kora reggel, pár óra alvás után a macskája őrült ébresztésére keljen. Cselekvésének több oka is lehet, melyeket otthon is lehet kezelni, ezekhez viszont meg kell fogadni bizonyos tanácsokat.

A macskák genetikailag éjszakai életmódot folytattak, viszont a több évtizednyi háziasított létük után megtanultak együtt élni gazdáikkal. Sok ember gyakran alszik egy ágyban kedvencével, ellenben rengeteg állattartó nem tudja mit kell kezdeni azért, hogy a macska leszokjon a korai ébresztésekről. Mik lehetnek ilyenkor a problémáik és hogyan érdemes kezelni őket?

1. Éhesek vagy rosszul lett beállítva az etetési rutinjuk

Ez talán a leggyakoribb magyarázat a korai ébresztésre. A mély alvásból felketett ember első hirtelen lépése, hogy megeteti házikedvencét. Ebben az esetben a macska önkénytelenül is arra asszociál, hogy az ébresztés következményeként kapja az eleséget, így a következő napokon is megismétli a cselekvést.

Ébredés és reggeli között érdemes hagyni egy kis időt, hogy az állat ne kösse össze az eseménysorokat. Ajánlatos valami más kiindulási pontot tudatosítani, például egy adott időt kinézni az ételosztásra, vagy a „jó étvágyat” szókapcsolattal összefüggésbe állítani a rutint.

2. Nincsen megszokott napirendjük

Egy alv\u00f3 macska

Fotó: Unsplash/Michael Sum

A mindennapi megszokás még a macskák stressz-szintjét is kordában képes tartani, így érdemes ragaszkodni az elszeparált és pontosan behatárolt játékidőhöz, etetéshez és alvási intervallumhoz. Az almot gyakran kell cserélni, ugyanis ez is okozhatja a korai ébresztést. Ha valami megváltozik a környezetükben, akkor a belső békéjük felborulhat, mely aztán csak bizonyos idő után áll vissza a megszokotthoz.

3. Nem használják fel a felesleges energiájukat a nap folyamán

Köztudott, hogy a macskák szeretnek aludni, de mozogni és aktívkodni egyaránt imádnak. Fontos, hogy hozzáférjenek bizonyos játékokhoz egyedül is, valamint a közös elfoglaltság, például a macska pálca használata is elhanyagolhatatlan a lefárasztásukhoz.

Amennyiben minden pont be van tartva, akkor még mindig eltelhet pár nap, míg a házikedvenc leszokik az ébresztésről, viszont bizonyos idő elteltével fel kell tűnnie a változásoknak. Végső megoldásként állatorvoshoz érdemes fordulni, mert elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a dolgok hátterében.