egy macska figyel a mosdókagylóból

Téged is követ a macskád a fürdőszobába? Ezért csinálja

Ha elég sokáig böngészel az interneten, biztosan találsz olyan fényképeket, amelyeken macskák leselkednek a fürdőkádak közelében, miközben a gazdijuk zuhanyozik, és kíváncsian nézik, ahogy szándékosan bevizezi magát.De miért ólálkodnak a kádak szélén, vagy leselkednek a zuhanyfüggönyök mögül? Aggódnak a gazdájuk jóléte miatt? Vagy, ahogy azt a macskáknál már megszoktuk, az ok sokkal kifürkészhetetlenebb?

A legtöbb macskafajta természetes ellenszenvvel viseltetik a átnedvesedéssel szemben. Azonban úgy tűnik nem zavarja őket a vízközelség, ha a gazdájuk éppen zuhanyozik vagy fürdik.

Bár végleges válasz nem létezik, számos elmélettel magyarázzák ezt a jelenséget. A legelterjedtebbek közé tartozik, hogy a macskák vonzódnak a vízhez. Amikor a konyhai vagy fürdőszobai csapokat megengedjük, a macskákat egyből leköti a víz, akár a folyadék különös mozgása, akár a fényvisszaverődés miatt. A zuhany pedig lényegében egy óriási, folyó csap, amely hasonlóan érdekes a macskák számára.

egy macska a k\u00e1d sz\u00e9l\u00e9n \u00fcl \u00e9s ijedten n\u00e9z

Fotó: Shutterstock

De ez még mindig nem ad magyarázatot arra, hogy a macskák miért nézik szinte kényszeresen a gazdájukat, amikor az a kádban üldögél, és nem folyik a víz. Lehetséges, hogy azt gondolják, hogy a gazdájuk olyan helyet foglal el, amely az ő tulajdonuk. A macskák hajlamosak a (száraz) kádakban pihenni a hűvös anyag tapintása miatt. Az, hogy egy ember behatol az ő terükbe − ráadásul a rettegett vízzel − megdöbbenésre késztetheti őket. Lehet, hogy alig várják, hogy végre visszaengedjük nekik a teret, ami az övék.

Ez még inkább igaz lehet, ha a macskák fürdés közben a szorongás jeleit mutatják, nyávognak vagy a függönyre tapogatnak. Ilyenkor a macska „őrködik", szinte a tulajdonosuk védelmezőjének tűnnek. A folyó víz, a WC-lehúzás és a fürdőszobában tapasztalható egyéb nyüzsgés mind potenciális veszélyek jelei − egy macska számára mindenképpen.

Egy másik népszerű elmélet szerint a macskák szeretik a zuhanyzás vagy fürdés páratartalmát, és élvezik a kádat körülvevő meleg levegőt. Ez része lehet a fürdőszobák iránti tágabb vonzalomnak, amelyben a fent említett mosdókagylók, a pihe-puha fürdőszőnyegek, és esetleg még az alomtálcájuk is található − mindezek pedig biztonságos térré teszik a helyiséget a macskák számára.

​Miért nézik a macskák, ahogy pisilsz?

egy macska a f\u00fcrd\u0151szob\u00e1ban sz\u00e9tgur\u00edtott WC-pap\u00edr gurig\u00e1k mellett

Fotó: Shutterstock

A fürdés nem az egyetlen forrása a macskák fürdőszoba iránti rajongásának. Egyes gazdik arról számolnak be, hogy a macskák élvezettel figyelik őket vagy interakcióba lépnek velük, miközben a vécén ülnek.

A macskák ebből a helyzetből arra következtethetnek, hogy figyelemért közeledhetnek, ahogyan akkor is, amikor leülsz tévézni vagy lefekszel aludni.

​Amikor a dolgok kellemetlenné válnak

A macskakukkoló egy ponton kellemetlenné válhat. Ha így van, megpróbálhatod egyszerűen becsukni az ajtót, vagy megpróbálhatod elterelni a macska figyelmét. Ha választhat a szőrtelenítés és a vacsora elfogyasztása között, a legtöbb macska az utóbbit választja.

Arra is érdemes figyelni, hogy ne erősítsd meg ezt a viselkedésüket simogatással vagy más módon. Ha a macska a fürdőszobában való tartózkodást dicsérettel kezdi társítani, akkor valószínűleg továbbra is el fog kísérni a vécére.


Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock