Nő az ágyban fekszik

Ez a magas IQ lefekvés előtti jele

Egy tanulmány serdülők alvási szokásait vizsgálva megállapította, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek milyen módon alszanak.


A tanulmány megállapította, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek általában este későn fekszenek le és reggel később kelnek fel, mint kevésbé intelligens társaik.

A kutatók azt találták, hogy a magas IQ-val rendelkező kamaszok hétköznap átlagosan éjfél után, 01:29-kor fekszenek le, és 7:52-kor kelnek fel reggel. Ez azt jelenti, hogy viszonylag későn fekszenek le, de később is kelnek fel.

Ezzel szemben a kisebb intelligenciával rendelkező tinédzserek átlagosan 23:41-kor feküdtek le és 7:20-kor már ébren voltak.

A hétvégéken, amikor az embereknek nagyobb a mozgásterük arra, hogy saját ritmusukat kövessék, a különbségek még egyértelműbbek voltak.

Ne feledjük azonban, hogy ezek az időszakok serdülőkre vonatkoznak, akik általában hosszabb ideig alszanak, mint a felnőttek.

Felnőttek esetében az egyenértékű idő valószínűleg korábban lenne, mivel kevesebb a szabadságuk, és rövidebb ideig alszanak.

Azok a felnőttek, akik általában maguktól este 23 óra után fekszenek le, és reggel 8 óra után kelnek fel, éjszakai baglyoknak minősülnek.

A tanulmány szerzői evolúciós múltunkra hivatkozva magyarázzák a lefekvési idő és a magas IQ közötti kapcsolatot. Több tízezer évvel ezelőtt ugyanis az volt a természetes, ha korán feküdtek és korán keltek az emberek. A késői lefekvés azonban evolúciós változás.

Tehát ahogy az emberek fejlődtek és intelligensebbek lettek, képesek voltak sokáig fent maradni.

Nyitókép: Shutterstock