Egy lány magas intelligenciáját illusztráló kép

2 személyiségbeli jellemző, ami magas IQ-szintre utal

Milyen személyiségjegyek állnak összefüggésben a magas intelligenciaszinttel. Egy kutatás eredményei most megállapítottak két tulajdonságot, melyek alapján akár mi is következtethetünk a saját IQ-szintünkre.


A tanulmány adatgyűjtési időszakához a szerzők 19 és 89 év közötti embereket kerestek. Végül 381 személyt választottak ki résztvevőnek. Őket kognitív teljesítményük alapján különböző csoportokba osztották.

A szakértők elsődlegesen a kristályos intelligencia szintjére voltak kíváncsiak az alanyoknál, mely azokat a megtanult információkat foglalja magába, melyeket későbbiekben alkalmazni is képesek. Ezt a legtöbb hasonló tesztnél az általános ismeretek és a szókincs felmérésével tesztelik.

Végeredményként megállapították, hogy az új ismeretekre és tapasztalatokra való nyitottság, valamint az extrovertáltság egyértelműen utalhat a magasabb IQ-szintre. Ez azért lehetséges, mert a nyitottabb személyek kíváncsibbak, nagyobb igényük van a szépségre, valamint a képzelőerejük is erősebb.

Egy fi\u00fa k\u00e9rd\u00e9seit illusztr\u00e1l\u00f3 k\u00e9p

Fotó: Shutterstock

Emellett az extrovertált személyek jobban elraktározzák a kapott információkat. Furcsa módon a további felmérések arra az eredményre jutottak, hogy néhány 60 év feletti alany hasonlóan teljesített, mint a fiatalabb résztvevők, de náluk más tulajdonságok kerültek előtérbe.

Náluk a függetlenség és a távolságtartás volt jellemző. A tanulmány szerzői így nyilatkoztak a kapott eredményekről:

„Az eredmények arra utalnak, hogy a személyiség-intelligencia kapcsolatokban különbségek vannak azok között, akik idős korukban is megőrzik az általános kognitív képességek normális szintjét, és azok között az idősebb felnőttek között, akik kognitív szempontból kiemelkedők.”

Nyitókép: Shutterstock