Zsírsejt és vörösvérsejt a vérben, az ér belsejében

A vérünkben lévő magas zsírszint még károsabb lehet, mint gondoltuk

Közismert tény, hogy a vérben lévő megnövekedett zsírszint, amelyet gyakran az elhízás okoz, nem jó a szervezetünk számára. Egy új tanulmány azonban eddig ismeretlen veszélyeket tár fel az egészségünkre nézve, amelyeket e vérzsírok magasabb szintje okozhat.

A zsírok extra stresszt okoznak az izomsejteknek, károsítva azok szerkezetét és működését. A legújabb kutatás felfedezte, hogy ezek a stresszes sejtek olyan jelet is kibocsátanak, amely továbbadódhat más sejteknek, és további károkat okozhat, írja a ScienceAlert.

Ezek a jelek a ceramid nevű molekulák formájában jelennek meg. Míg normális feladatuk valójában a sejtek stresszének csökkentése, a hosszú távú anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség esetén ehelyett elpusztíthatják a sejteket, és súlyosbíthatják a betegség tüneteit.

„Bár ez a kutatás még korai stádiumban van, felfedezésünk új terápiák vagy terápiás megközelítések alapját képezheti a szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére az elhízás miatt megemelkedett vérzsírokkal küzdő embereknél”

– mondja Lee Roberts, az Egyesült Királyságbeli Leeds-i Egyetem molekuláris fiziológusa.

Az anyagcsere-betegségben szenvedők sejtjeit utánzó emberi vázizomsejtek segítségével a kutatók a palmitát nevű zsírsav hozzáadásával tudták aktiválni a ceramid jelátvitelt.

Amikor ezeket a sejteket olyan sejtekkel keverték, amelyek nem voltak kitéve a zsíroknak, kommunikáltak egymással, és extracelluláris vezikuláknak nevezett csomagokban ceramidokat adtak át, amelyek természetes módon szabadulnak fel minden sejtből. Ugyanezeket a folyamatokat figyelték meg egereken és emberi önkéntesektől vett izomsejteken végzett vizsgálatok során.


Bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük, mit jelent a ceramid ezen újonnan azonosított vándorlása, azt már tudjuk, hogy ezek a molekulák károsak lehetnek a szervezetre. Úgy tűnik, hogy a magasabb vérzsírok hatására a sejtek megosztják a stresszt a szomszédaikkal.

Bár a kutatók elismerik, hogy több, egyelőre ismeretlen tényező is szerepet játszhat, ez az üzenetküldő rendszer potenciálisan az egyik módja annak, hogy az elhízott embereknél az itt megfigyelt stresszmegosztás révén további szövődmények, például cukorbetegség alakuljon ki.

Ennek az új átviteli rendszernek az az előnye, hogy módot adhat arra, hogy megakadályozzuk ezeknek a szövődményeknek a kialakulását, valahogyan blokkolva a ceramidokat. Egyelőre azonban ez még messze van, és további vizsgálatokra van szükség, mielőtt megállapíthatnánk az ilyen kezeléseket.

Mint a kutatók megjegyzik, az elhízás aránya 1975 óta megháromszorozódott, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az elhízott felnőttek száma – akik mindegyike magasabb vérzsírszintet hordoz – jelenleg 650 millió ember.„Mivel az elhízás egyre növekvő járvány, a hozzá kapcsolódó krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség terhe új kezeléseket tesz szükségessé. Reméljük, hogy az itteni kutatási eredményeink új utat nyitnak a kutatás számára, hogy segítsenek kezelni ezt az egyre növekvő problémát”

– teszi hozzá Roberts.

Nyitókép: Shutterstock / UGREEN 3S