mandarinok

Egy trükk, amivel megtalálod a legédesebb, magnélküli mandarint

A boltok polcain rengeteg különböző típusú mandarint találhatunk - nagyot és kicsit, kereket és laposat vagy világosat és sötétet. De hogyan találjuk meg az óriási választék közül, hogy melyikek az érettek, édesek és magnélküliek?


Most eláruljuk az 5 Minute Craft egyszerű útmutatását a mandarinok eltérő fajtáinak megkülönböztetéséhez.



Íme a mandarinok 4 fajtája:

1. A klementin egy tangor, a mandarin és az édes narancs hibridje. A klementin kicsi, vékony héjú, édesebb, mint a legtöbb mandarin, és általában mag nélküli, vagy csak 1-2 mag található benne. Néha a termelők a címkén, amely a gyümölcs dobozán található, feltüntetik, hogy azok nem egyszerűen mandarinok, hanem klementinek.

2. A képen látható gyümölcsöt gyakran nevezik a Murcott-fajhoz tartozó mézes mandarinnak, de mézes mandarin néven is ismert. Ez a gyümölcs közepes méretű, felül lapított lehet, és gömb alakúnak tűnik, vékony héja van, amelyet nehéz eltávolítani, színe pedig éréskor sárgás-narancsos. A gyümölcshús lédús és telített ízű. Az ilyen mandarint nehéz felismerni, ezért mindenképpen ellenőrizzük az esetleges matricákat - a gyártók gyakran feltüntetik rajtuk a Murcott szót.

3. Ez a mandarin egyik fajtájának tekinthető, de néha külön fajként tartják számon. A mandarin közepes méretű és narancsvörös színű, vékony héjú, amely könnyen eltávolítható róla. Belsejében találhatunk magokat, azonban nem sokat. Gyümölcshúsa édes és lédús. A mandarin nem tévesztendő össze a tangelóval, amely a mandarin és a pomelo hibridje. A tangelót könnyű felismerni a formájáról - ez a gyümölcs kerekebb, de hangsúlyos nyakkal rendelkezik. Belsejében édes és lédús gyümölcshús található, amely tökéletesen alkalmas frissen facsart gyümölcslé készítésére.

4. A Sunburst 2 fajta tangelo keresztezésével született meg, amelyek viszont a tangelo és a klementin hibridjei. Ez a gyümölcs más mandarinokhoz és hibridekhez képest meglehetősen nagy méretű, élénk narancssárga színű, és kerekebb. Belsejében lédús és édes gyümölcshús található, több magja van, és könnyen hámozható.

A mandarin fajtái mind nagyon hasonlítanak egymásra, azonban van néhány jelentős különbség!

  • A legtöbb mandarin könnyen hámozható, és általában édes a gyümölcshúsuk.
  • A mandarinok héja vékony, valamivel nagyobbak, és a héjuk színe telítettebb.
  • A klementinek kisebbek, mint a mandarinok, és általában nincsenek magjaik, ezért gyakran vásárolják őket gyerekeknek.
  • A tangelo nagyobb, mint a mandarin, könnyen hámozható és savanykás, lédús gyümölcshúsa van.

Hogyan válasszuk ki az édes és érett mandarinokat?

  • Ha mag nélküli édes mandarint szeretnénk, akkor keressünk unshiu mandarint (satsumának is nevezik) és klementint. Leggyakrabban kis méretükről és könnyen eltávolítható, telített narancssárga színű héjukról ismerhetjük fel őket.
  • Ha nem zavar minket a magok jelenléte, akkor válasszuk a Murcott mandarinokat.
  • A nagy, lédús és édes, mag nélküli gyümölcsöt tangelo Minneola néven keressük.
  • Ha egy mandarin túl világosnak tűnik, ne vásároljuk meg. A lédús gyümölcshúsú mandarinoknak nagyobb a súlya.
  • Figyeljünk a héjra: annak feszesnek kell lennie. Ha megereszkedik, az azt jelenti, hogy a gyümölcs túlérett.

Nyitókép: Unsplash