Ezért kéne rendszeresen fekete olívabogyót ennünk

Ezért kéne rendszeresen fekete olívabogyót ennünk

Az egészséges nassolnivalók folyamatos keresése során a fekete olajbogyót gyakran figyelmen kívül hagyják. A spanyol pintxo azonban meglepően sok tápanyagot tartalmaz.


„Az olajbogyó sokkal több, mint egy egyszerű snack – funkcionális élelmiszer, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és kardioprotektív tulajdonságokkal”

– magyarázza Yaraseth del Castillo Ortega, a madridi Antiaging Medical Institute táplálkozási szakértője.

„Egészséges egyszeresen telítetlen zsírokat – különösen olajsavat – biztosítanak, ami segít csökkenteni a szisztémás gyulladást és védi a szív- és érrendszert. Emellett kiváló E-vitamin-, vas- és rostforrás, és kiemelkednek magas fenolos vegyület-tartalmukkal, például oleuropeinnel (az olajfalevelek kivonata) és hidroxitirozollal, amelyek mindkettő erős neuroprotektív és öregedésgátló hatással rendelkezik.”

Még lenyűgözőbb, hogy a fekete olajbogyóban lévő polifenolok segíthetnek a perimenopauzával és a menopauzával kapcsolatos tüneteken.

„Ilyenkor a női test fokozott oxidatív stresszen, nagyobb metabolikus instabilitáson és gyulladásos elváltozásokon megy keresztül”

– mondja Castillo Ortega, aki megjegyzi, hogy az egészséges táplálkozás enyhítheti a perimenopauza tüneteit, és a polifenolokban gazdag étrendről kimutatták, hogy képes enyhíteni a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Ez is érdekelhet: Egy kanál szűz olívaolaj minden reggel? Mutatjuk a hatását!

Ebből a célból az Anti-Aging Medical Institute az olajbogyót „hagyományos, hozzáférhető és tudományosan alátámasztott élelmiszernek tekinti” .

„A nők egészségének személyre szabott megközelítésében értékük messze túlmutat az ízlésen – egy kicsi, terápiás eszköz, amelyet precízen használunk a gyulladások elleni, valamint az anyagcserét és a hormonális egészséget szolgáló táplálkozási stratégiai csomagunkban.”
Fekete olajbogy\u00f3k egym\u00e1son

Fotó: Shutterstock

Egészségügyi előnyök

Az Interaceituna, a spanyolországi étkezési olajbogyó szakmaközi szervezet szerint több mint 200 olajbogyófajta létezik. A legtöbben azonban csak néhányat ismernek közülük.

„Három fő olajbogyófajta létezik”

– magyarázza az Interaceituna csapata, hozzátéve, hogy az olajbogyó színe attól függ, hogy mikor szedik le.

„A zöld olajbogyót még az érés előtt szedik le a fáról; a lila, rózsaszín vagy barna olajbogyót az érés befejezése nélkül szedik le; a fekete olajbogyót pedig az érés után szedik le. Az intenzív fekete színüket a gyártási folyamat után nyerik el.”

Castillo Ortega a fekete olajbogyót különösen érdekesnek tartja a következő előnyök miatt:

  • Gazdag vasban:
„A fekete olajbogyó több vasat tartalmaz, mint a zöld olajbogyó, ami hasznos a vérszegénységre vagy krónikus fáradtságra hajlamos nők számára”

– mondja, hozzátéve, hogy 100 gramm fekete olajbogyó (kb. 20-30 olajbogyó) körülbelül 3,3 milligramm vasat tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi bevitel mintegy 18%-a.

  • Magas antioxidáns-tartalmú:
„A fekete olajbogyóban általában magasabb a hidroxitirozol koncentrációja is, amely az egyik legjobban biológiailag elérhető antioxidáns. Ezen túlmenően bármilyen típusú olajbogyó az E-vitamin forrása, amely segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól”.
  • Javítja az inzulinrezisztenciát:

Mintha ez nem lenne elég, az Instituto Médico Antiaging szakembere rámutat a Granadai Egyetem 2024-es tanulmányára, amely azonosított egy, a fekete olajbogyóban jelen lévő vegyületet, a béta-rezorciolsavat, amely képes csökkenteni a zsírtömeget anélkül, hogy az izomzatot érintené, javítja az inzulinrezisztenciát és támogatja az anyagcserét.

„Ez a felfedezés új utakat nyit az anyagcsere-betegségek funkcionális táplálkozásból eredő megelőzésében”

– jegyzi meg Castillo Ortega.

  • Védi a vastagbelet: Castillo Ortega arra is rámutat, hogy az olívabogyó bőrkomponensek bélrendszeri hatásával kapcsolatos vizsgálatok kimutatták, hogy 45%-kal csökkentik a bélpolipok kialakulását, ami érdekes potenciális szerepet feltételez a vastagbélrák megelőzésében.
  • Egyensúlyozza a koleszterinszintet: A fekete olajbogyó olajsavat tartalmaz, egy telítetlen zsírt, amely hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.
  • Probiotikumokat tartalmaz: Amikor az olajbogyót természetes módon sós lében erjesztették, megőrzi a jótékony élő baktériumokat, például a Lactobacillus plantarumot, amely probiotikus hatást biztosít, ami segít kiegyensúlyozni a bélrendszer mikrobiótáját, javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert.
„Fontos azonban megkülönböztetni, hogy sok kereskedelmi olajbogyót pasztörizáltak vagy kémiailag kezeltek, így teljesen elveszítik ezt a hozzáadott értéket. Emiatt az Instituto Medico Antiaging azt ajánlja, hogy keressük a kézműves vagy biofajtákat, amelyek megőrzik bioaktív tulajdonságaikat és természetes módon erjesztettek”.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock