Közelkép egy leégésnyomról egy nő hátán

Valóban segít az olívaolaj fogyasztása a leégés gyógyításában?

Az olívaolaj gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a leégett bőrt belülről kifelé nyugtatni, és a kutatások szerint a fogyasztása még a fájdalmat is enyhítheti.

Mivel az extrém hőség idén nyáron is folytatódik országszerte, azok közülünk, akiknek szükségük van, vagy szeretnek időt tölteni a szabadban, néha elszenvedik a leégés következményeit, annak ellenére, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a fényvédőkkel és a napvédő ruházattal. A fájó vagy sérült bőr gyógyításának egyik legegyszerűbb módja azonban nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a konyhában lehet.

Az olívaolaj tele van egészséges tápanyagokkal, köztük olyan esszenciális zsírsavakkal, mint az olajsav, a palmitinsav és a linolsav, amelyek segíthetnek megőrizni bőrünk ragyogó megjelenését. Az olívaolaj egyszerre okkluzív és hidratáló hatású, bevonja és védi a bőrt, a nedvességet belül tartja, miközben puhítja a külsejét is. Ezenkívül az E- és K-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek a bőr gyógyításában és a hegesedés megelőzésében.

Az olívaolaj helyi alkalmazása napégés esetén

A benne lévő vitaminoknak és tápanyagoknak köszönhetően az olívaolaj helyi alkalmazása segíthet csökkenteni a leégés utáni hólyagosodást vagy hámló bőrt.

„Az olívaolaj hagyományos gyógymód a leégés és más bőrelváltozások kezelésére, valószínűleg mind a zsírsavaknak, mind a gyulladáscsökkentő összetevőknek köszönhetően. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajjal kezelt égési sérülések gyorsabban gyógyultak, mint a kezeletlen égési sérülések. Ha enyhe leégésed van, ami nem igényel orvosi ellátást, próbáld meg vékonyan bekenni az égett területet extra szűz olívaolajjal, és pihentesd körülbelül 30 percig, miközben egy nagy pohár vízzel rehidratálsz. Ez lehetővé teszi, hogy az olívaolaj beszívódjon anélkül, hogy mindenre ráterülne, amihez hozzáérsz”

– mondja Stacie J. Stephenson orvos és táplálkozási szakember.

Olívaolaj fogyasztása napégés esetén


Érdekes módon nem feltétlenül kell salátaöntet illatúnak lennünk ahhoz, hogy élvezhessük az olívaolaj bőrre gyakorolt jótékony hatásait. Ehelyett próbáljuk meg inni vagy enni, ami segíthet javítani a bőr megjelenését, és még a napégés utáni fájdalmat is enyhítheti.

„A kutatók úgy vélik, hogy az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatása a polifenoloknak nevezett szerves vegyületeknek, különösen az oleokantálnak köszönhető, amelyeknek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk lehet, hasonlóan az ibuprofenhez”

– mondja Stephenson,

Kutatások alátámasztják az olívaolaj fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását is.

„Az olívaolajban található oleokantál és más fenolos vegyületek segíthetnek a gyulladás megfékezésében mind külsőleg a leégésnél, mind belsőleg, azáltal, hogy elnyomják a gyulladáskeltő anyagokat a szervezetben, és támogatják a bélben lévő jótékony baktériumokat.”

A Nutrients című folyóiratban megjelent kutatás megállapította, hogy a testi gyulladások csökkentése mellett az olívaolaj segített az egészséges bélbaktériumok nagyobb biodiverzitásának stimulálásában, ami javíthatja a bél általános egészségét.

Valójában az olajbogyó az egyik olyan élelmiszer, amelynek adagonként a legmagasabb a polifenol-tartalma. Egy 2018-as tanulmány szerint az olívaolaj fogyasztása nemcsak az oxidatív stressz elleni védelemben segíthet, hanem számos módon támogathatja az egészséges immunrendszert is.

Egy 2022. januári tanulmány pedig azt találta, hogy azok a limfocitás leukémiában szenvedő betegek, akik napi nagy adag olívaolajat fogyasztottak (körülbelül napi 4,5 centilitert), csökkentették a rákos sejtek számát a szervezetükben, és javult az anyagcseréjük.

Bár ezek az eredmények lenyűgözőek, a vizsgálat nagyon kicsi volt, és további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy ugyanezek az eredmények igazak lennének-e nagyobb populációkra vagy más típusú rákos megbetegedésekre, például bőrrákra.

Bár tele van egészségügyi előnyökkel, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mivel az olívaolaj (mint minden olaj és egészséges zsír) kalóriadús élelmiszer. Ennek ellenére a kutatások szerint az extra szűz olívaolaj fogyasztása a többi olívaolajfajta fölé helyezhető, ha lehetséges.

Bár bármilyen olívaolaj egészséges, az extra szűz olívaolajat dolgozzák fel a legkevésbé, és abban marad meg a legtöbb polifenol, különösen oleuropein és hidroxitirozol. A hagyományos olívaolajat általában hőkezelik az íz és az eltarthatóság érdekében, ami megváltoztathatja az antioxidáns-tartalmát.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock