olívaolaj és kávé

Tényleg jó az olívaolaj a kávéba? Mindent erről a furcsa szokásról

Elsőre valószínűleg neked is furcsának tűnhet ez a kombináció: olívaolaj a kávéban. Az olívaolaj nem főzésre való? Persze igen, de az olívaolaj a reggeli kávédat is feldobja! Hasonló célt szolgál, mint a tej vagy a tejszín: krémesebbé és ízesebbé teszi kedvenc főzetedet.


Honnan származik az olívaolaj a kávéban?

Az olívaolaj kávéban való használata nemrégiben vált általánossá, miután a Starbucks bevezette Oleato termékcsaládját, amely olívaolajjal átitatott kávékat tartalmaz. A Starbucks alapítója, Howard Schultz a felelős ezért a kreációért, amelyet az a mediterrán szokás ihletett, hogy a kávé mellé egy kanál olívaolajat fogyasztanak. Ez a megfigyelés inspirálta Schultzot arra, hogy kísérletezzen az olívaolaj kávéhoz való hozzáadásával.

​Az olívaolaj előnyei a kávéban

Az olívaolajra való áttérés egészségesebb megoldás lehet a kávé hígításához, keserű ízének tompításához. A mai kávétejszínek közül sok tartalmaz egészségtelen adalékanyagokat, például karragént és kalcium-karbonátot, ezzel szemben az olívaolaj csak egyetlen összetevőt tartalmaz.

ol\u00edvaolaj

Fotó: Shutterstock

Tápanyagokban gazdag és szívbarát

Az olívaolaj hozzáadása a kávéhoz azt jelenti, hogy extra tápanyagokat adsz a csészédhez! Az olívaolaj egészséges mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely segíthet az immunrendszered erősítésében és a gyulladások elleni küzdelemben. Az olívaolaj emellett szívbarát egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek elleni küzdelemben.

Továbbá, ha étkezéshez kávét iszol, az olívaolaj fogyasztása segíthet a szervezetednek felszívni az ételben lévő egyéb zsírban oldódó vitaminokat, például az A-, D- és K-vitamint. Ezeknek a vitaminoknak a megfelelő felszívódáshoz zsírra van szükségük.

Telít

Az olívaolaj zsírforrást ad a kávéhoz, amelyet energiaként használhatsz fel. A zsírok fogyasztása telítettebbé tesz, tartós energiát biztosít, és elősegíti a stabilabb vércukorszintet. Az olívaolajjal készült kávé fogyasztása például remek lehetőség lehet időszakos böjtölés közben, illetve alacsony szénhidráttartalmú vagy keto-diétán lévők számára.

Ízek

Az olívaolaj hozzáadása a kávéhoz javíthatja annak ízét, elfedve annak keserűségét. A legjobb eredmény érdekében használj kiváló minőségű extra szűz olívaolajat (EVOO) a kávé gazdag, enyhén diós ízéhez. A rossz minőségű olívaolaj rossz ízűvé teheti a kávét, különösen azért, mert sok bolti olívaolaj gyorsan megromlik. Az EVOO kevésbé feldolgozott és könnyedebb, földes ízű.

​Tegyél-e olívaolajat a kávédba?

Egy b\u00f6gre k\u00e1v\u00e9Fotó: Unsplash/Hanna Balan

A Starbucks Oleato termékei remek kiindulópontot jelentenek, ha ki szeretnéd próbálni az olívaolajat a kávéban. A Partanna extra szűz olívaolajjal átitatott, a Starbucks néhány olyan opciót kínál, amelyet érdemes megemlíteni. Például a szokásos tejjel készült tejeskávé rendelésedet lecserélheted Oleato Caffe Latte-ra zabtejjel. Ez a latté a rajongók kedvence és bársonyosan lágy, Blonde Espresso pörköléssel készült, olívaolajjal átitatott.

Természetesen az otthon főzött kávéban is kipróbálhatod az olívaolajat. Íme tippjeink a legjobb csésze olívaolajos kávé előállításához.

Csak lassan a testtel! Ha nagy mennyiségű zsírt adsz a kávéhoz anélkül, hogy a szervezetnek időt adnál az alkalmazkodásra, az gyomorpanaszokat okozhat. Ennek elkerülése érdekében kezdd lassan, mindössze egy teáskanál olívaolajjal. Idővel a diétás és ízlésbeli preferenciák alapján módosíthatod. Ha túl sok olívaolajat használsz, a kávé íze furcsa lesz, és elég sok kalóriát fogyasztasz egyetlen csésze kávéval.

Keverd össze! Az olívaolajos kávé élvezetének kulcsa a keverés. Ha csak egy kanállal kevered az olívaolajat a kávéba, az némi szétválást okozhat. Ehelyett használj tejhabosítót vagy turmixgépet, hogy az olajat emulgeáld a kávéba, és krémes, finom textúrát hozz létre.

Kísérletezz az ízekkel! Az olívaolaj hozzáadása a kávéhoz nem jelenti azt, hogy nem adhatsz hozzá más ízeket is. Ízesített kávészirupok, fahéj, méz vagy más édesítőszerek hozzáadása segíthet feldobni az olívaolajos főzetet.

Forrás: The Manual

Nyitókép: Shutterstock