Egy ember a televízió távirányítóját fogja a kezében

Rossz hír a sorozatfüggőknek: végzetes betegségre hajlamosíthat a maratoni sorozatnézés

A kedvenc sorozatainknál sokszor nem bírjuk ki, hogy ne egyben nézzük végig az összes epizódot, főleg, hogy a Netflixre általában teljes évadok kerülnek ki egyszerre. Ez akár egy egész hétvégére is a kanapéra szegezhet bennünket, ami pedig hajlamosíthat a vérrög képződésére.


A vérrögök akut duzzanatot és fájdalmat okozhatnak, de sokan nem éreznek semmit, így meglepetésként érhet ez a halált is okozható kórállapot. Az elzáródások károsítják a vénákban és a szívben található billentyűket, ami akár fekélyhez is vezethet, ha nem kezelik időben. Ezek a rögök bizonyos esetekben elmozdulhatnak és eltömíthetik a tüdő artériáit. Számítások szerint évente közel egymillió embernél alakul ki trombózis csak az Egyesült Államok területén.

Az életkortól, a vénák sérülésétől és a meglévő egészségügyi problémáktól (például a szívbetegségtől növekedhet) a trombózis kialakulásának kockázata, viszont legtöbbször olyan szituációkban keletkezik, amikor az ember huzamos ideig mozdulatlan állapotban van. A Gizmodo cikke szerint éppen ezért fejlődik ki kórházakban nagyon sok ágyban fekvő betegnél.

Egy kutatócsoport három, már meglévő tanulmány eredményeit vetette össze azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen összefüggést lehet vonni a több órás sorozatnézés és a trombózis kialakulása között. Összességében körülbelül ezer embernél diagnosztizáltak ezt a betegséget a vizsgált alanyok közül, és azoknál az embereknél, akik gyakorta követték kedvenc szériáik történéseit akár négy vagy annál több órán át, náluk 35 százalékkal nagyobb volt az esélye a vérrög felbukkanásának.

Egy l\u00e1ny egyhelyben fekszik a kanap\u00e9n

Fotó: Unsplash/Adrian Swancar

Természetesen az ilyen tesztek csak következtetés szinten tudnak eredményeket közölni, szóval egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nincs a kezünkben erről a hipotézisről. Azt viszont minden szakértő ajánlja, hogy sorozat- vagy filmmaratonok közben félóránként tartsunk egy kisebb szünetet, hogy kinyújtóztathassuk végtagjainkat. Ezzel az egyszerű pihenővel jelentősen csökkenthetjük a szövődmények esélyét. Érdemes ülőmunkát végző felnőtteknek is ilyen jellegű napirendi pontot beiktatni, hiszen a testmozgás — sok egyéb pozitívuma mellett — csökkentheti a rögök képződését.

Nyitókép: Unsplash/Jonas Leupe