A Marson megpillantott, spagettiszerű felfedezés

Mi volt az a furcsa, spagettialakú dolog a Marson? A NASA megfejtette​

A Mars felszínén lencsevégre kapott spagettiszerű, vagy akár egy vékony zsinórra emlékeztető tárgyat kezdetben a NASA emberei a marsjáró rover ejtőernyőjének régi darabjának titulálták. Ezúttal kiderült, hogy tévedtek. Mi áll valójában a furcsa felfedezés hátterében?


A NASA Perseverance roverje július 12-én kapta lencsevégre a titokzatos eredetű tárgyat, a pletyka pedig villámszerűen terjedni kezdett egy idegen létformáról, vagy pedig annak a hátrahagyott szemetéről. Az amerikai űrügynökség azonnal tagadta ezeket a feltételezéseket. A zsinór alakú felfedezésnek nagyjából négy napon belül nyomaveszett.

A szakemberek kezdeti elmélete szerint a vékony fonál valószínűleg a Mars felszínét vizsgáló egység ejtőernyőjéből, vagy a leszállást segítő egységből származik. Kiderült azonban, hogy tévedtek egy kicsit. A NASA munkatársai a legutóbbi hivatalos közleményben bejelentették, hogy egy szál poliészterről volt szó, ezzel pedig lezárták a rejtélyt.

Jelenleg felismerhetetlennek tűnik ez az anyag a felvételeken, ez pedig valószínűleg azért van így, mivel — a Futurism cikke szerint — erőteljes hatásoknak van kitéve a vörös bolygón. Amikor a Perseverance rover tavaly februárban leszállt, akkor az érkezését segítő eszközök elrepültek, hogy biztonságos távolságban zuhanjanak le.

Egy kis videós ismertető a spagettiszerű felfedezésről:

Bár a felvételeken megjelenő spagetti külső szemlélőknek érdekes és talán kicsit humoros is lehet, a NASA viszont nem szórakozik annyira jól a történteken. Egyes szakemberek tartanak attól, hogy potenciális szennyeződési forrás lehet a mintacsöveken miatta, vagy a foszlányok magában a Perseverance roverben tehetnek kárt.

Az aggodalmak ellenére viszont a mérnökök alacsonynak ítélték ezeknek a feltételezett problémaforrásoknak az esélyét. A Mars felszínén található hasonló, földi szemetek sajnálatos módon egyre gyakoribbak, tehát valószínű, hogy a jövőben is feltűnnek majd a marskutatás során készült képeken és videókon.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech