Egymással beszélő emberek kézmozdulatai

Rosszul értelmezzük a testbeszédét — így értsd meg mások gondolatait!

Mindannyian azt képzeljük, hogy jól értelmezzük mások testbeszédét, viszont ez nem feltétlenül igaz. Az egy sokkal összetettebb rendszer, amit a legtöbb ember képtelen 100 százalékosan helyesen megfejteni. Íme az, amit legtöbbször elrontunk ebben a témában egy szakértő szerint!


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az emberek testbeszéde kultúrákként is eltérő jelentésekkel bírhat. Japánban például a kitartott szemkontaktus agresszióra utal, míg itthon leginkább arra, hogy figyelünk a másik személy mondanivalójára. Egy 1970-ben írt, testbeszéddel foglalkozó szakkönyv szerint nagyjából 20 különböző arckifejezés létezik.

Pár évvel később egy másik könyvben már 250 ezer fontos jelet neveztek meg az arc mozgásában, amire figyelni kell. Ez már nagyon soknak tűnik, viszont újabb tudományos kutatások alapján csupán 21 létezik, tehát még a szakértők körében is kérdéses, hogyan lehet legjobban olvasni ezekből az információkból.

Nagyon sok tanácsadó könyv megjelent ezzel a témával kapcsolatban. Ezek mindegyike azt állítja, hogy működő titkokat árul el, amikkel olvashatunk mások gondolataiban. Az ilyen irományok több szempontból is kétséges tartalommal vannak ellátva. A minták, melyeket felvázolnak nem értelmezhetők minden helyzetre.

Például néhány ilyen kötetben azt mondják, hogy ha a férfiak nyitott lábakkal, enyhén előrenyomott ágyékkal és kezüket az övükre téve ülnek, akkor azzal magabiztosságot és dominanciát sugároznak. Ezt elolvasva sokan elhatározzák, hogy akkor így helyezkednek a továbbiakban, viszont ez a testhelyzet nem tartható hosszútávon, titoknak pedig egyáltalán nem lehet nevezni, annyi helyen leírták már.

Néhány módszer, amikkel olvashatsz mások testbeszédéből:

A Rethinking Body Language című könyv szerzője szerint az arc valóban nagyon sokat elárulhat az emberek valódi érzéseiről, és ehhez talán nem is kell ismerni az összes részletet. A valódi mosolygás esetén például a szem körüli izmok lassan ernyednek el, míg a színlelt, erőltetett nevetést követően szinte azonnal visszaáll az arc az eredeti állapotába.

Az ilyen könyvekkel az is probléma, hogy a beszéd és a testbeszéd szorosan összefügg, és ezt nem foglalják össze kellőképpen. Néha a gesztus és a beszéd nem egyezik meg, az önkénytelen mozdulatok pedig az esetek nagy részében sokkal többet árulnak el, mint a kiejtett mondatok. Amennyiben az emberek kizárólag a mimikára és a szavakra figyelnek, akkor könnyen lemaradnak azokról a kézjelekről, melyek mindent elárulhatnak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert