papírzsebkendő és szemüveg egy bögre tea mellett

Így lehet leggyorsabban kilábalni a kínzó megfázásból​

Kifejezett gyógymódja nem létezik a megfázásnak, viszont megfelelő tápanyagbevitellel és helyes öngondoskodással jelentősen le lehet rövidíteni az ágyban töltött napok számát. Összeszedtünk tíz olyan tippet, amelyek alkalmazásával csökkenthetjük a betegség időtartamát.


1. C-vitamin

Megelőzésre önmagában nem alkalmas, viszont egy 2013-as tanulmány szerint a rendszeres bevitel felnőttek esetében nyolc, míg gyerekeknél tizennégy százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát, és a tünetek súlyossága is mérhetően enyhült. Mindemellet a C-vitamin rengeteg egyéb pozitív hatással is rendelkezik, amikről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.

2. Cink

A kezelések cink használatával vegyes eredményeket produkáltak, de 2017-es vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a cink fogyasztása átlagosan 33 százalékkal csökkentette a náthás időszakot. Ez néhány nappal hamarabb jelent enyhülést a beteg szervezet számára.

3. Kasvirágból készített orvosság

kasvir\u00e1g

Fotó: Unsplash/Stephan H.

2014 és 1018 között azt mutatták ki, hogy ez a kasvirág (echinacea) hatásosan megelőzheti és kezelheti a nátha tüneteit. A lila virág hatóanyaga tabletta, tea és kivonat formájában kapható. Egy 2012-es kutatás során a tesztalanyok olyan kellemetlen mellékhatásokról számoltak be, mint hasmenés és hányinger, ebből következik, hogy érdemes háziorvossal konzultálni, nehogy az új étrend-kiegészítő rossz hatást idézzen elő más gyógyszerekkel keveredve.

4. Feketebodza-szirup

A fekete bodzát világszerte használják a hagyományos gyógymód részeként, és akár négy nappal is lerövidítheti a betegen töltött időt. Egy 2016-os placebokontrollált vizsgálat keretei közt 312 alany bevonásával mutatták ki pozitív hatásait az immunrendszerre.

5. Céklalé

C\u00e9klal\u00e9

Fotó: Unsplash/K15 Photos

76 diákot figyeltek meg vizsgaidőszakban, ugyanis ilyenkor a megnövekedett stressz-szint miatt az sóiskolások hajlamosabbak a megfázásra. A teszt kimutatta, hogy kevesebb tünetet produkáltak azok, akik naponta hétszer fogyasztottak kis mennyiségű céklalevet, mint azok, akik nem. Ez annak köszönhető, hogy megnöveli a szervezet nitrogén-oxid termelését, ami segít a légúti fertőzésekkel szembeni védekezésben.

6. Probiotikus italok

A probiotikumok fogyasztása csökkentheti a megfázás időtartamát, különösen a légúti tünetek tekintetében. A rendelkezésre álló adatok korlátozottak, ezért ajánlatos az orvosi elbeszélgetés a kúra kezdése előtt, valamint a probiotikus baktériumok termékenként eltérőek, ezért fontos ellenőrizni a címkét, hogy tudjuk, melyiket vásároljuk.

7. Pihenés

egy macska a takar\u00f3 alatt alszik

Fotó: Unsplash/Kate Stone Matheson

Csábító lehet, hogy testmozgással kezeljük a betegséget, és elmerüljünk az endorfinban, viszont az orvosok ajánlására érdemesebb pihentetni a szervezetet. A Healthline cikke szerint a nem megfelelő kipihentség sebezhetőbbé teheti az immunrendszert.

8. Méz

A méz bizonyítottan segít az elalvásban megfázás alatt, és hosszú évek óta az egyik legjobb gyógyszer a tünetek mihamarabbi kezelésére. Rengeteg fertőzéstől és baktériumtól sikeresen védi az szervezetünket, emellett rengeteg egyéb pozitív hatása is van, amikről egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk.

9. Vény nélkül kapható gyógyszerek

A megfázás tüneteit, mint a köhögést, tüsszögést, orrfolyást, torok- és fejfájást egyszerűen lehet kezelni vény nélkül kapható gyógyszerekkel, amik elviselhetőbbé teszik a betegség jeleit, még akkor is, ha a vírusfertőzés még mindig fennáll. Szedésük előtt érdemes orvossal egyeztetni, nehogy valamilyen téves kezelési módot alkalmazzunk.

10.      Sok folyadék

h\u00fasleves

Fotó: Unsplash/Karolina Kołodziejczak

A megfelelő hidratáltság hatásosan kezei a megfázást és a legtöbb betegséget. A forró tea, a víz, a húsleves és más folyadékok fogyasztása szükséges ebben az időszakban, és ajánlatos kerülni a koffeint, valamint az alkoholt, mert ezek lassítják a gyógyulási folyamatot azzal, hogy akadályozzák a szükséges alvást és pihenést.


Nyitókép: Unsplash/Kelly Sikkema