Mi működik és mi nem? Itt a világ legismertebb klinikájának ajánlása a megfázás kezelésére

Mi működik és mi nem? Itt a világ legismertebb klinikájának ajánlása a megfázás kezelésére

A megfázásra nincsen kifejezett gyógymód, ahány ház, annyi kezelési mód, viszont ezek közül a legtöbb csak placebo, vagy teljesen hatástalan. A világ egyik leghíresebb kórháza, a Mayo Klinika munkatársai összegyűjtötték, mik azok a gyógymódok, amik tudományosan bizonyítottan működnek, és miket lesz jobb elfelejteni.


Ilyenkor télen szinte nincs olyan időszak, amikor valamelyik ismerősünk ne lenne beteg, és sajnos a legtöbben az ősztől tavaszig tartó időszakban maguk is átesnek egy-egy megfázásos időszakon. Ilyenkor aztán jönnek a kéretlen tanácsok a mindenféle csodatévő házi gyógymódokról, de a reklámokban látott megfázás elleni szerek is gyanúsan könnyű és gyors felépülést ígérnek, ha bevesszük őket. Egyre több helyen olvasni arról, hogy ezek nagy része egyáltalán semmilyen hatással nem lesz a gyógyulásunkra, így a világ egyik legelismertebb kutatóintézménye, az amerikai Mayo Klinika hadat üzent ezeknek. Az alábbi, általuk jegyzett listából kiderül, a tudományos kutatások szerint melyik gyógymód vagy hatóanyag segít tényleg a gyorsabb felépülésben és a tünetek kezelésében, és melyek azok a módszerek és gyógyszerek, amikkel nem érdemes próbálkozni.

Hogyan kezeljük a főbb tüneteket?

egy b\u00f6gre, mellette pedig egy ember szem\u00fcvege \u00e9s elhaszn\u00e1lt zsebkend\u0151i

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

Első lépésként a rendszeres hidratálást javasolják. Meleg teából, vízből, húslevesből, valamint bizonyos gyümölcslevekből érdemes minél többet fogyasztani, hogy ne száradjon ki a szervezetünk, ezáltal hatékonyabban küzdhessen a kórokozók ellen. A folyamatos pihenés is alapkövetelmény ebben az időszakban. A nyugodt állapotnak köszönhetően immunrendszerünk dolgozhat a betegség leküzdésén.

A torokfájást a legegyszerűbben gargalizálással enyhíteni. A sós vízzel történő öblögetést sok kisgyerek nem tudja elvégezni, így esetükben keressünk másik megoldást. Az erre a célra kifejlesztett torok spray-k és mentolos cukorkák is enyhítő hatásúak lehetnek. Orrdugulás ellen a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények a leghatékonyabbak.

A különböző fájdalmak kezelésénél óvatosan kell eljárni, mert nem mindegy, hogy a beteg milyen fájdalomcsillapítót kap. Allergiás tünetek is felléphetnek, valamint sok orvosságot nem szabad túl fiatal gyerekeknek adni. Mindenekelőtt egyeztessünk háziorvosunkkal, hogy megtudjuk, mi az ajánlott gyógymód az adott szituációban.

A párás levegő és a sok méz szintén megkönnyítheti a betegen töltött napokat.

Milyen gyógymódokat nem ajánlanak?

A vénnyel és vény nélkül kapható gyógyszerek között rengeteg olyan van, ami nem használ, de akár a helyzeten is ronthat.

Az antibiotikumok például teljesen hatástalanok a megfázással szemben. A beteg nem fog gyorsabban meggyógyulni, valamint a gyógyszer indokolatlan használata kellemetlen következményekkel járhat.

Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin is, amiről sokan azt hiszik, megelőzi a betegségeket. Friss kutatások szerint olyan gyerekeknél, akik jobban ki vannak téve baktériumoknak, — például óvodai foglalkozásokon résztvevő kicsik — azoknál hasznos lehet, viszont a betegség ideje alatt már nem sok segítséget képes nyújtani.

Összegezve tehát: a pihenés és a hidratáltság nagyon fontos, mellette pedig törekedjünk hagyományosabb gyógymódokra, valamint fogyasszunk rengeteg mézet. A különböző gyógyszerek használata előtt kérjük háziorvosunk véleményét és tanácsát.