Egy kisgyerek szomorúan ül és takarja az arcát

Vigyázz, mit mondasz! Egy 3 éves is érti, ha megszegsz egy ígéretet

Egy tanulmány eredményei bebizonyították, hogy már a 3 éves fiatalok is tökéletesen értik, ha valaki megszeg egy ígéretet. Természetesen, a kifogásokat is felfogják, és megértőbben reagálnak, ha valakinek jó indokai vannak.


A tanulmányban, melyek eredményei a Cognitive Development című folyóiratban jelentek meg, a kutatók 64 három- és ötéves kor közötti gyermekeket kértek fel, hogy nézzenek végig bábelőadásokat, majd válaszoljanak néhány egyszerű kérdésre. Az előadások szereplői közül egy valaki mindig elmondta a műsor során, hogy nemsokára meglepetést hoz a nézőknek.

Később, amikor ezek a karakterek visszatértek, nem volt náluk semmi, és gyorsan témát váltottak. Minden alkalommal eltérő kifogások hangoztak el, melyek között voltak erősen indokoltak, például, hogy egy barátnak kellett sürgősen segíteni, valamint gyengébbek is, mint hogy a pihenés elsőbbséget élvezett.

A felmérés első szakaszának a végén a szakértők megkérdezték a gyerekeket, hogy mit gondoltak az ígéret megszegésekor. Mint kiderült, a kifogás komolysága egyáltalán nem számított a felfogásuk szerint, azon a véleményen voltak, hogy semmiért nem szabad megszegni egy ígéretet. Ennek ellenére megértőbbek voltak, ha tényleg komoly indokok merültek fel.

Ezzel szemben a kicsiknek a gyenge magyarázat pontosan annyit ért, mintha nem mondtak volna nekik semmit. Ez megcáfolja azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint a fiataloknak mindegy, hogy milyen magyarázatot kapnak, csak legyen valami indok.

Folytatás gyanánt megkérték az alanyokat, hogy fejtsék ki a meglátásaikat és véleményüket. Ennél a feladatnál már kimutatható volt, hogy a kicsivel idősebb résztvevők — maximum 5 évesek — jobban meg tudták fogalmazni a gondolataikat.

Egy anyuka veszekszik a gyerek\u00e9vel

Fotó: Shutterstock

A gyengébb kifogások miatt a kisgyerekek nem szerették kevésbé a füllentő figurát. A kutatás első számú szerzője így nyilatkozott:

„Általában, ha valaki megszegi az ígéretét, és béna indokot ad rá, az arra utal, hogy nem igazán jó barát. A gyerekek ebben a korban még nem értik ezt a kapcsolatot. Egyszerűen még nem tartanak ott.

Az erkölcs egyfajta közös alap, amelyet másokkal tartunk fenn, kölcsönös elvárásokkal arra vonatkozóan, hogyan kellene viselkednünk, és mi számít jó indoknak az igazolásra. Azt látjuk, hogy a kisgyermekek már korán ráhangolódnak erre a közös alapra."

A szakértők a kapott eredményeiket azoknak a szülőknek címzik, akiktől már legalább egyszer elhangzott az ismert kifogás: „Mert azt mondtam.” A jövőben talán érdemes jobb indokokat találni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog