Nő haját szárító és kiegyenesítő fodrász kezek

A kémiai hajkiegyenesítők méhrákhoz vezetnek

A ritka és agresszív méhrákos megbetegedések száma rohamosan nő az Egyesült Államokban, különösen a színes bőrűek körében, és egy új tanulmány szerint részben a kémiai hajkiegyenesítők lehetnek felelősek ezért.

Az amerikai National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) kutatói csaknem 11 éven át követtek 33 947 felnőttet, akiknek a vizsgálatba való felvételkor volt méhük. Ez idő alatt 378 méhrákos esetet azonosítottak.
Azoknál, akik a felmérést megelőző 12 hónapban négynél többször használtak kémiai egyenesítő terméket, 155 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak később méhrákot, mint azoknál, akik soha nem részesültek egyenesítő kezelésben, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

Összehasonlításképpen: azoknál, akik soha nem használtak hajkiegyenesítő termékeket, 1,64 százalékos eséllyel diagnosztizálnának méhrákot a 70. születésnapjukig. Ez a szám 4,05 százalékra kúszik fel azok körében, akik gyakran egyenesítik kémiai úton a hajukat – ez még mindig kicsi, de érezhetően magasabb kockázat.

A hajfestékeket ugyanakkor nem hozták összefüggésbe a méhrákkal.

„Ezek az eredmények az első epidemiológiai bizonyítékok a hajkiegyenesítő termékek használata és a méhrák közötti összefüggésre”

– írják a NIEHS kutatói.

Az aggasztó eredmények a legújabbak a széles körben használt vegyi anyagokkal kapcsolatos, az endokrin rendszert megzavaró tanulmányok sorában; a testünkben lévő hírvivő vegyi anyagok, amelyek összekötik a hormonokat a célszerveikkel.

Az olyan többlethormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron feleslegét a múltban kapcsolatba hozták a méhrákkal, és számos hajápoló termék képes utánozni ezeket a természetes hormonokat és kötődni receptoraikhoz.

2018-ban a kutatók 18 vizsgált hajtermékben találtak hormonháztartást károsító vegyi anyagokat. Ráadásul az azonosított vegyi anyagok 84 százaléka nem szerepelt a termékek címkéin, 11 termék pedig az Európai Unió kozmetikai irányelve alapján tiltott vagy a kaliforniai törvények által szabályozott vegyi anyagokat tartalmazott.

Jelenleg az USA-ban a szövetségi szabályozás csak a növényvédő szerek és az ivóvízszennyező anyagok esetében írja elő az ösztrogénreceptorok aktivitásának vizsgálatát. A hajápolási termékek kimaradnak ebből, és ez súlyosan károsíthatja a közegészséget.

2019-ben egy, az NIH által finanszírozott tanulmány megállapította, hogy a tartós hajfestékek és hajkiegyenesítő vegyszerek összefüggésbe hozhatók a mellrák magasabb kockázatával, különösen a fekete nők körében, akik gyakrabban részesülnek ilyen kezelésekben.

2021-ben egy utánkövetéses tanulmány megállapította, hogy a tartós hajfestő és hajkiegyenesítő vegyszerek a petefészekrák magasabb kockázatával is összefüggésbe hozhatók.

Most már a méhrák is felkerülhet a listára. A legújabb ráktípusról szóló tanulmány nem azonosított faji és etnikai csoportok közötti különbségeket, de a szerzők megjegyzik, hogy mivel a fekete nők fiatalabb korban, nagyobb arányban és koncentrációban használnak hajkiegyenesítő termékeket, a kockázatok is nagyobbak lehetnek. Egy tanulmány szerint az afroamerikai nők 89 százaléka számolt be arról, hogy használt kémiai lazítót vagy egyenesítőket.

Az NIH kutatói még mindig vizsgálják, hogy a hajápolási termékekben található konkrét vegyi anyagok közül melyek magyarázhatják a kapcsolódó rákkeltő hatásokat, de a parabének, a fthalátok és a formaldehidek a vezető gyanúsítottak közé tartoznak.

Az emberi fejbőr könnyen felszívja azokat a vegyi anyagokat is, amelyek nem jutnak át a vastagabb bőrfelületeken, vagy azokon, ahol kevesebb szőrtüsző van, mint például a tenyéren vagy a hason. A hajvasalás vagy a hajszárítás szintén termikusan bonthatja a hajon lévő vegyi anyagokat, ami potenciálisan veszélyesebb hatásokhoz vezethet.

„Az alacsony fizikai aktivitású nők körében erősebb összefüggéseket figyeltünk meg a hajvasaló használatával. Mivel a fizikai aktivitást összefüggésbe hozták a nemi szteroid hormonok csökkenésével és a kevesebb krónikus gyulladással, a magasabb fizikai aktivitású nők kevésbé lehetnek fogékonyak a méhrák egyéb kockázati tényezőire. Azonban további vizsgálatokra van szükség a fizikai aktivitás, a hajtermék használata és a méhrák közötti összefüggések megértéséhez”

– írják a szerzők.

Az Egyesült Államokban a nők nagyjából fele használt már élete során tartós hajfestéket, és egyre népszerűbbek a hajkisimító keratinos kezelések és a brazil hajpakolások.

A fodrászok és ügyfeleik megérdemlik, hogy tudják, mit tesznek ezek a termékek az egészségükkel.

Nyitókép: Shutterstock