Étrend-kiegészítők, gyógynövények és virágok, világoskék háttéren

Az étrend-kiegészítők 60%-al csökkenthetik az örökletes rák kockázatát

Egy több mint húsz éven át tartó, világszerte közel 1000 résztvevőt érintő vizsgálat fontos eredményre jutott: azok az emberek, akik olyan betegségben szenvednek, amely miatt nagyobb az esélyük bizonyos rákos megbetegedések kialakulására, több mint 60 százalékkal csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát, ha étrendjükbe több rezisztens keményítőt tesznek.

Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, amikor kifejezetten a felső gasztrointesztinális (GI) rákok kockázatának csökkentéséről volt szó, hogy a kutatók most meg akarják ismételni őket, hogy biztosak legyenek abban, hogy nem hagynak ki semmit.

„Azt találtuk, hogy a rezisztens keményítő több mint 60 százalékkal csökkenti a rákos megbetegedések egy sorát. A hatás a bélrendszer felső részén volt a legszembetűnőbb”

– idézi John Mathers táplálkozástudományi szakértőt, az angliai Newcastle Egyetem vezető kutatóját a ScienceAlert.

A felső tápcsatorna rákos megbetegedései közé tartozik a nyelőcső-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák.

„Az eredmények izgalmasak, de a felső tápcsatornában mutatkozó védőhatás nagysága váratlan volt, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez”

– teszi hozzá az egyik kutató és a Leedsi Egyetem genetikai epidemiológusa, Tim Bishop.

A rezisztens keményítő olyan keményítőtípus, amely áthalad a vékonybélen, majd a vastagbélben erjed, ahol táplálja a hasznos bélbaktériumokat. Rostszerű kiegészítőként lehet kapni, és természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, például az enyhén zöld banánban, a zabban, a főtt és lehűtött tésztában és rizsben, a borsóban és a babban.

Az úgynevezett double-blind vizsgálatot, melyben sem a résztvevők, sem a kutató nem tudja, hogy a résztvevők milyen kezelésben vagy beavatkozásban részesülnek, amíg a klinikai vizsgálat véget nem ér, 1999 és 2005 között végezték, és 918, Lynch-szindrómában szenvedő ember bevonásával végezték. A Lynch-szindróma az egyik leggyakoribb genetikai hajlam a rák kialakulására, amelyről tudunk, és becslések szerint 300 emberből körülbelül egy hordozza az ezzel kapcsolatos gént.

Azoknál, akik a Lynch-szindróma génjeit örökölték, jelentősen megnő a vastagbélrák, valamint a gyomor-, méhnyálkahártya-, petefészek-, hasnyálmirigy-, prosztata-, húgyúti, vese-, epeúti, vékonybél- és agydaganat kialakulásának kockázata.

Hogy kiderítsék, hogyan lehetne csökkenteni ezt a kockázatot, a résztvevőket véletlenszerűen két csoportba sorolták, ahol 463-an tudtán kívül kaptak napi 30 grammnyi rezisztens keményítőt por formában két éven keresztül, ami nagyjából egy nem egészen érett banán napi elfogyasztásának felel meg.

További, 455 Lynch-szindrómás személy placebót kapott naponta, amely úgy nézett ki, mint a keményítőpor, de nem tartalmazott hatóanyagokat. A két csoport eredményeit tíz évvel később megvizsgálták, melynek az eredményeit nemrég közzétették a kutatók.

A követési időszakban mindössze öt új felső gasztrointesztinális (GI) rákos megbetegedés történt a 463 ember között, akik a rezisztens keményítőt szedték. Ehhez képest a placebocsoportban lévő 455 ember között 21 felső GI-rákos eset fordult elő, ez elég figyelemre méltó csökkenés.

„Ez azért fontos, mert a felső tápcsatorna rákos megbetegedéseit nehéz diagnosztizálni, és gyakran nem észlelik őket idejekorán”

– mondja Mathers.

Volt azonban egy terület, ahol a rezisztens keményítő nem sok változást hozott – a bélrákok arányában. További munkára van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi is történik itt, de a csapatnak van néhány ötlete.

Úgy gondoljuk, hogy a rezisztens keményítő csökkentheti a rák kialakulását az epesavak bakteriális anyagcseréjének megváltoztatásával és az epesavak azon típusainak csökkentésével, amelyek károsíthatják a DNS-ünket, és végül rákot okozhatnak. Ez azonban további kutatásokat igényel

– fogalmazott Mathers.

Bár a kísérletet olyan embereken végezték, akik már genetikailag hajlamosak a rák kialakulására, és nem feltétlenül vonatkozik a szélesebb közönségre, sokat tanulhatunk abból, ha jobban megértjük, hogyan segíthet az ellenálló keményítő a rák elleni védelemben.

Az eredeti vizsgálatot CAPP2 tanulmánynak nevezték el, és a kutatócsoport most CaPP3 néven folytatja az utóvizsgálatot, amely több mint 1800 Lynch-szindrómás ember bevonásával zajlik.

Bár aggasztónak tűnhet, hogy a vastagbélrákos megbetegedések arányát a jelek szerint nem befolyásolta az ellenálló keményítő, a tanulmánynak ezen a téren is jó hírei vannak.

Az eredeti vizsgálat azt is vizsgálta, hogy a napi aszpirin szedése csökkentheti-e a rák kockázatát. A kutatócsoport még 2020-ban tette közzé eredményeit, amelyek szerint az aszpirin 50 százalékkal csökkentette a Lynch-szindrómás betegeknél a vastagbélrák kockázatát.

„A Lynch-szindrómás betegek nagy kockázatúak, mivel nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk rákos megbetegedések, ezért létfontosságú annak megállapítása, hogy az aszpirin felére csökkentheti a vastagbélrák és a rezisztens keményítővel szembeni egyéb rákos megbetegedések kockázatát. A kísérletünk alapján a NICE [az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi és Ápolási Kiválósági Intézete] most már a magas genetikai rákkockázatú emberek számára is ajánlja az aszpirint, az előnyök egyértelműek – az aszpirin és a rezisztens keményítő működik”

– mondta Sir John Burns, a Newcastle Egyetem genetikusa, aki Mathersszel együtt vezette a kísérletet.

Nyitókép: Shutterstock