Nő kezében rózsaszín szalag, a mellrák tudatosság szimbóluma

Új technológia ad megoldást a mellrák felismerésére és kezelésére

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára készült útmutatótervezetben egy fémdetektorhoz hasonlóan működő eszközt ajánlanak, amely segíthet az esetlegesen elterjedt mellrák felismerésében és kezelésében.

A Sentimag szonda érzékeli a rák körüli szövetekbe fecskendezett, Magtrace nevű mágnesezett folyadékot, majd annak útját csipogva követi – ahogy a bőrön keresztül halad – hogy megmutassa, hol terjedhetett el a rák. A sebész ezután mintát vagy biopsziát vehet a régióból, hogy ellenőrizze, van-e rák.

A NICE (National Institute for Health and Care Excellence) ajánlástervezete segíthet abban, hogy Angliában és Walesben több kórház végezzen ellenőrzéseket. Jelenleg egyes kórházakban ártalmatlan radioaktív festék injekciót és ehelyett vizsgálatot végeznek, de ez nem mindenhol áll rendelkezésre.

Jeanette Kusel, a NICE MedTech és digitális ügyekért felelős megbízott igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy az emlőrákos emberek szeretnék tudni, hogy a rákjuk elszigetelődött-e vagy átterjedt-e a testük többi részére. Minél korábban állapítják meg ezt, annál jobbak a lehetséges eredmények.

„Ez a technológia egy újabb lehetőséget jelent azon sebészek számára, akik olyan kórházakban dolgoznak, ahol korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre sugárgyógyászati osztályok. Az előnyök közé tartozik, hogy több beavatkozásra kerülhet sor, csökken az országba szállított radioaktív izotópok iránti igény, és kevesebbet kell utazniuk a biopsziát végző személyeknek.”

A barna színű Magtrace folyékony injekció vasoxidot tartalmaz, amely mágneses. A befecskendezést követően ezek a részecskék felszívódnak a nyirokrendszerbe, követve azt az útvonalat, amelyet a rákos sejtek a legnagyobb valószínűséggel választanak, amikor a daganatból kiindulva a nyirokcsomókban, gyakran a hónaljban rekednek.

A Magtrace sötétbarnára színezi a nyirokcsomókat, ami segít az azonosításban, amikor az orvosok biopsziát végeznek.


Néhány betegnél előfordulhat, hogy az injekció beadásának helye közelében a mellszövetben barnás bőrszíneződést észlel, de ez idővel elhalványul.

„Ez az ígéretes kutatás új eszközt biztosíthat tudósaink számára, amellyel nyomon követhetik és lelassíthatják az Egyesült Királyságban leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés, az emlőrák terjedését”

– fogalmazott Sajid Javid egészségügyi és szociális gondozásért felelős miniszter.

„Az NHS már most is évente több mint kétmillió nőt szűr emlőrák szempontjából, és számos kezelést kínál, amelyek segítségével több ezer életet mentettünk meg és kezeltük a Covid elmaradását. Mindig innovatív kezeléseket keresünk a diagnózis felgyorsítása és a túlélési arányok javítása érdekében.”

Nyitókép: Shutterstock