Női méh alakú papírforma és a menopauza szó kék háttéren

Mi jelzi a menopauza végét? Erre számítsunk

A menopauza az utolsó menstruációtól számított körülbelül egy év múlva következik be, az átlagéletkor 51,5 év. Az utolsó menstruáció egyéves évfordulója azonban hozzávetőleges, az azt megelőző időszakban jelentkezik a perimenopauza, majd később a posztmenopauza.

Perimenopauza

A perimenopauza a menopauzát megelőző hónapokban vagy években jelentkezik. Ebben az időszakban a nőknél számos olyan tünet jelentkezhet, mint a menopauzában, de a menstruációjuk még mindig megjöhet. Ez a szakasz átlagosan négy-hat évig tart, de akár tíz évig is eltarthat.

A perimenopauza szakaszán belül van az úgynevezett korai és a késői átmeneti szakasz. A korai szakaszban a menstruációk ideje megváltozik, gyakoribban vagy ritkábban is lehetnek, míg a késői átmenet során a ciklusok teljesen kimaradhatnak, így a menstruációk közötti időköz sokkal hosszabb lesz.

A rendszertelen menstruáción kívül a perimenopauzában lévő nők számos tünetet tapasztalhatnak, például hőhullámokat, éjszakai izzadást, álmatlanságot, kedvetlenséget, szorongást, súlygyarapodást és agyi ködöt. Emellett bőrelváltozások, pattanások, szárazság és számos más, meglepő tünet is jelentkezhet, melyek mindegyike összefügg a szervezet ösztrogénszintjének ingadozásával és fokozatos csökkenésével. Ez ugyanaz a fajta hullámvasút, mint amit a pubertáskorban tapasztalunk, csak fordítva, amikor a női hormonszintek nem felfelé, hanem lefelé ingadoznak.

Menopauza

A menopauza az utolsó menstruáció után egy évvel következik be, és az átlagos életkor 51,5 év, bár egyénenként korábban vagy később is jelentkezhet. A menopauzában az ösztrogén eléri a legalacsonyabb szintjét, és egész életünk hátralévő részében alacsony marad. Ez az egész szervezetben tüneteket válthat ki.

Mi jelzi a menopauza végét?

Míg a perimenopauza egy szakasz, addig a menopauza egyetlen pillanat, amelyet pontosan 12 egymást követő hónappal az utolsó menstruáció után következik be. Ez az időpont jelzi a termékenység egyértelmű végét.

A posztmenopauza korai szakaszában olyan tünetek jelentkezhetnek, mint hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok és hangulati változások, valamint egyes hormonszintek ingadozása. A posztmenopauza későbbi szakaszában a hormonszintek nagyon alacsonyak maradnak, és gyakoribbak az olyan tünetek, mint a hüvelyszárazság, a fájdalmas szex és a hólyagtünetek (húgyúti fertőzések, vizelési inger, gyakoriság és inkontinencia). A legfontosabb azonban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a posztmenopauzális szakasz a nők egész hátralévő életében tart.

Azoknál a nőknél, akiknek eltávolították a méhét, vagy fogamzásgátló spirált ültettek be, nehezebb lehet megállapítani a menopauzát, mivel a menstruációjuk nem megbízható indikátor. Ezeknek a nőknek vagy a tünetek megjelenése, vagy a menopauza tipikus korának elérése miatt egy egyszerű hormonlaborvizsgálatot kell végezniük, hogy megtudják a menopauza stádiumát.

A menopauza után

A menopauza után a tünetek még évekig fennállhatnak, például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a rossz alvás, a bőr, a haj, a testsúly és az urogenitális tünetek (például hüvelyszárazság, vizelési inger, inkontinencia, gyakori húgyúti fertőzések és csökkent libidó) változása.

Emellett lelki tünetek is fennállhatnak, mint

  • koncentrációs nehézségek
  • memóriazavarok
  • hangulatváltozás
  • ingerlékenység

A posztmenopauzában lévő nőknek az ösztrogén elvesztésével járó egészségügyi kockázatokkal is tisztában kell lenniük. Az ösztrogén segít fenntartani az egészséges csontokat, és a menopauzában csontvesztés következik be, ami csontritkulás kialakulásának lehetőségével jár, ennek következtében pedig gyakoribbak a csonttörések.

Az ösztrogénvesztés a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatával jár együtt, ami mind a férfiak, mind a nők esetében az első számú halálozási ok. Változások jellemzők még a koleszterinpanelekben és néha a vérnyomásban is, és ha ezeket nem sikerül kontrollálni, akkor nagyobb lehet a szívroham és a stroke kockázata.

A tünetek azonban teljes mértékben kezelhetők és javíthatók olyan lehetőségekkel, mint az életmódváltás, a kiegészítők, az integratív terápiák és a vényköteles gyógyszerek, beleértve a hormonpótló terápiát (HRT).

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock