Menstruációs napok a naptárban

Ingyenes menstruációs termékeket biztosítsanak egy kaliforniai iskolában

Az új jogszabály értelmében ingyenes menstruációs termékekkel kell ellátni a mosdókat a kaliforniai iskolákban.


Egy, a Gavin Newsom kormányzó által aláírt törvényjavaslat alapján az alacsony jövedelmű iskoláknak ingyenes menstruációs termékeket kell biztosítaniuk a diákoknak, áll az NBC News hírében. A döntés hátterében részben az áll, hogy a női jogvédők országszerte törekednek a betétek, tamponok és egyéb tárgyak megfizethető hozzáférésére.

Newsome pénteken törvénybe iktatott intézkedése a 2022-23-as tanévtől kezdve terjeszti a törvényt a 6. és a 12. évfolyamra, a közösségi főiskolákra, valamint a Kaliforniai Állami Egyetem és a Kaliforniai Egyetem rendszereire.

A Women's Voices for the Earth érdekvédelmi csoport szerint több más állam is fontolgatta, illetve követelte meg az ingyenes menstruációs termékeket az állami iskolákban. Az indianai Purdue Egyetem tavaly úgy döntött, hogy ingyenes női higiéniai termékeket kínál az egyetemi mosdókban.

„Kalifornia csatlakozik ahhoz az egyre több államhoz, amelyek élen járnak annak demonstrálásában, hogy a menstruációs méltányosság emberi jogi kérdés. Egy diák sem veszítheti el a tanulási időt a menstruációja miatt"

– áll a PERIOD érdekvédelmi csoport közleményében.

Kalifornia korábban hatályon kívül helyezte a menstruációs termékekre kivetett adót is, amely a becslések szerint évi 20 millió dollárba kerül a nőknek. Women's Voices for the Earth szerint az államok több mint fele még mindig luxuscikknek minősíti a menstruációs termékeket. Világszerte számos ország megszüntette azonban a rájuk vonatkozó adókat, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és India.