boldog gyerekek

Mentálisan is egészségesebbek azok a gyerekek, akik több zöldséget és gyümölcsöt esznek

Egy frissen közölt tanulmány szerint – amit brit iskolások körében vizsgáltak – a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a gyerekek mentális jóléte közötti összefüggés van.


A tanulmány eredményei rámutattak, hogy azok a gyerekek, akik az átlaghoz képest több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak – kortársaikhoz képest – jobb közérzettel rendelkeznek.

A mentális jólétet illetően azok a gyerekek érték el a legmagasabb pontszámot, akik naponta legalább ötször fogyasztottak valamilyen formában zöldséget és gyümölcsöt.

A kutatást vezető Prof. Ailsa Welch, az UEA Norwich-i Orvosi Karának munkatársa szerint a rossz mentális állapot jellemzi a fiatalokat, ez pedig valószínűleg hosszú távú negatív következményekkel jár, valamint, hogy a közösségi média és a modern iskolai kultúra is hatással van a gyermekek lelki egészségének fokozatos romlására.

„Míg a táplálkozás és a fizikai egészség közötti kapcsolat jól ismert, eddig nem sokat tudtunk arról, hogy a táplálkozás szerepet játszik-e a gyermekek érzelmi jólétében. Ezért kezdtük el vizsgálni a táplálkozás és a mentális egészség közötti összefüggést az iskolás gyermekek körében."

A kutatócsoport Norfolk 50 iskolájában közel 9000 gyermek – 7570 közép- és 1253 általános iskolás – részvételével végezte el a kutatást. A vizsgálatban részt vevő gyermekek maguk nyilatkoztak saját étrendjükről, majd elvégeztek – mindenki a saját korának megfelelő – egy tesztet, mely a gyermekek boldogságát, szabadidejét és személyes kapcsolataikat vizsgálta.

A táplálkozással kapcsolatban azt találtuk, hogy a középiskolásoknak csak körülbelül egynegyede, az általános iskolásoknak pedig 28 százaléka számolt be arról, hogy elfogyasztja az ajánlott napi öt gyümölcsöt és zöldséget. Tízből alig egy gyermek pedig egyáltalán nem evett gyümölcsöt vagy zöldséget"

– mondta a kutatásvezető.

A kutatócsoport megvizsgálta a táplálkozási tényezők és a mentális jólét közötti összefüggést is. Dr. Richard Hayhoe, aki szintén az UEA Norwichi Orvosi Karának munkatársa, elmondta: "Azt találtuk, hogy a jó táplálkozás összefügg a gyermekek jobb mentális egészségével. Különösen a középiskolások körében volt szoros kapcsolat a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, tápláló étrend és a jobb mentális jólét között.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok a középiskolások, akik nem reggeliznek, rosszabb mentális jóléttel rendelkeznek. Rosszabb eredményt csak azok a diákok értek el, akik energiaitallal indítják a hétköznapokat.

Forrás: ScienceDaily