Egy társaság borospoharakkal koccint

Friss kutatások lerombolták a mértékletes alkoholfogyasztásról alkotott tévhiteket​

Azt mindannyian tudjuk, hogy a sok alkohol rengeteg kárt képes okozni szervezetünkben, a mértékletes fogyasztásról azonban rengeteg tévhit kering. Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ajánlott heti italmennyiségnél kevesebb is szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával jár.


„A szív- és érrendszeri betegségek és az alkoholfogyasztás kapcsolatának úgynevezett J-alakú görbéje, amely az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztásból származó egészségügyi előnyöket sugallja, a legnagyobb mítosz azóta, hogy azt mondták, a dohányzás jót tesz nekünk"

— mondja Rudolph Schutte, az Anglia Ruskin University szív- és érrendszeri fiziológusa.

A kutatáshoz több mint 333 ezer alkoholfogyasztó alanyt teszteltek, valamint 21 ezer olyan önkéntest, akik saját bevallásuk szerint nem fogyasztanak szeszes italokat. Hét éven keresztül tartott az adatgyűjtés, ez idő alatt pedig minden olyan esetet feljegyeztek, amikor a résztvevők valamelyikének szív- vagy érrendszeri megbetegedése volt, valamint minden agyi és szívrendszeri panaszt is.

Egy ember alkoholt iszik

Fotó: Unsplash/Jerry Zhang

Miután kiszűrték a soha nem ivók egészségügyi jellemzőit a listából, a kutatócsoport összehasonlította a mértékletes fogyasztókat azokkal, akik többet isznak. Azt találták, hogy a bor minimálisan véd az ischaemiás szívbetegségtől, de más szív- és érrendszeri problémákkal nem hozható összefüggésbe. A sör és más italok esetében — még az ajánlottnál kevesebb mennyiségnél is — sokkal rosszabb eredményekről számoltak be. Mindebből az következik, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is súlyos problémákhoz vezethet.

„Bár sokat hallunk arról, hogy a borfogyasztóknál kisebb a koszorúér-betegség kockázata, adataink azt mutatják, hogy más szív- és érrendszeri események kockázata nem csökken”

— olvashatjuk a ScienceAlert írásában.

Nyitókép: Unsplash/Scott Warman