Egy meteor a Föld közelében (illusztráció)

Élőben követheted, hogy a NASA elhárít egy meteor becsapódást​

A NASA szeptember 26-án teszteli majd az első bolygóvédelmi stratégiáját, melynek keretein belül egy űrhajó segítségével eltérítenek egy Föld felé haladó meteort. Az esemény menetét online közvetítik majd, így szerte a világon bárki végig izgulhatja a küldetést.


Más védelmi rendszerek terveiről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni. A kilövésre 26-án kerül majd sor. A szakértők elképzelései szerint hihetetlen sebességgel egyenesen a Dimorphos aszteroidába repítik az űrhajót, ezzel pedig másik irányba taszítják azt.

Ez a metódus a jövőben egy valóban felénk tartó, emberi életeket veszélyeztető katasztrófától védheti meg a Földet.

Sokan félnek attól, hogy nem irányítják-e így véletlenül a mi irányunkba az űrsziklát, azonban a NASA munkatársai esélytelennek látnak egy ilyen forgatókönyvet. Azt mondják, hogy a Dimorphos — mely egyébként a nagyobb Didymos aszteroida körül keringő kis hold — egyáltalán nem jelent veszélyt.

A teszt élő közvetítése mellett az űrügynökség további műsorokat is tervez. Kezdetnek szeptember 12-én egy médianapot tartanak. Ezen az alkalmon részletesebben bemutatják a DART-űrszonda alapjául szolgáló technológiát, amely autonóm módon irányítja majd magát a célpontjához.

Egy rövid videós ismertető a DART-ról:

Szeptember 22-én, csütörtökön egy sajtótájékoztatót tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyen az űreszköz utolsó simításaiba engednek betekintést. A teszt közvetítése 26-án, hétfőn lesz, a kíváncsi szemek pedig a NASA TV-n, a NASA YouTube-csatornáján csatlakozhatnak majd a projekthez.

Emellett az ügynökség Facebook-, Twitter- és Twitch-oldalán is lehet nézni a kilövést, illetve biztosan egyéb izgalmas részleteket is közölnek majd a szakértők a közösségimédia-oldalakon.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism