A Mezcal Paloma a legmelegebb nyári napokon is frissítően hat

Ünnepeljük meg a hétvégét egy finom Mezcal Palomával!

Hetente jelentkező rovatunkban a legelegánsabb vagy éppen legbohémebb koktélokat, és azok elkészítési módját mutatjuk be, elsőként a Mezcal Palomáét.


Mezcal-történelem

Pénteken az ember már nehezen koncentrál a teendőire, fél lábbal már a hétvégében lépked, és azon gondolkodik, hogyan töltse azt. Akár bulizni megy, akár otthon marad, egy finom koktél jól tud esni, főleg a nyári estéken. Első alkalommal a Mezcal Palomára esett a választásunk, melynek nemcsak az íze, de a látványa is elég szuper.

De mi is az a Mezcal?

A mezcal – a tequilához hasonlóan – mexikói agavépárlat. AMexikó félsivatagos területein őshonos, magas cukortartalmú, vastag, pozsgás levelű növény, az agavé, több alkoholos ital alapját is adja. Itthon a legismertebb ezek közül a tequila, de egyre inkább elterjedőben van a jóval erősebb, füstösebb ízvilágú mezcal is, melyet Mexikóban gyakran magában isszák. Bár hasonló a neve, a mezcal nem tartalmaz meszkalint vagy egyéb tudatmódosító szereket.


„Minden bajra mezcal kell, és minden jóra is"

„Para todo mal, mezcal y para todo bien también", azaz „minden bajra mezcal kell, és minden jóra is"

– tartja egy mexikói közmondás a mezcalról, melyet nemcsak kedvtelésből isznak, hanem a gyógyászatban és a vallási életben is használnak. Előbbinél a tisztításra, míg utóbbi esetében arra használnak, hogy megáldják vele a szántóföldeket és az építkezéseket. Emellett szokás halottak napján a sírokra is önteni belőle egy kicsit, hogy az elhunytak lelkei békében hagyják el a világot.

Ne ijedjünk meg, ha egyes mezcaloknál kukacot találunk az üvegben, ez teljesen rendben van, de valójában nem jelent többet egy ügyes reklámfogásnál. Az ötlet az 1940-es években jött, azóta több tequilás üvegben is megtalálni a csúszómászókat.

A kukac a valóságban pont a mezcal rossz minőségét jelzi: az agávén élő Hypopta agavis lepke lárvája aratáskor fertőzést és rossz minőségű meczalt jelent, így ne dőljünk be az üzleti trükknek és vegyük nyugodtan a kukacok nélküli, valószínűleg jóval olcsóbban kapható italokat.

Recept

A mezcalt itthon általában nem önmagában, hanem koktél formájában isszák, érdemes valamilyen friss gyümölcslével fogyasztani, mi most egy grapefruit alapú verziót mutatunk be!

Hozzávalók (egy koktélhoz):

6 cl mezcal silver vagy tequila

6 cl grapefruit szóda

6 cl friss grapefruitlé

3 cl cukorszirup

egy kis szénsavas víz

grapefruit a díszítéshez

tengerisó-pelyhek

egy gerezd lime

Elkészítés

Kenjük át egy pohár peremét a gerezdre vágott lime-mal, majd forgassuk bele a pohárperemet a tengeri sópelyhekbe. Keverjük össze a mezcalt, a grapefruit szódát, a grapefruitlevet és a cukorszirupot egy jéggel töltött shakerben, és rázzuk össze jól. Ha kész, öntsük a keveréket a pohárba, majd adjunk hozzá egy kis szénsavas ásványvizet. Díszítsük a poharat grapefruit-szelettel, és leljük örömünket az italban!