Kekszek egy pohár tej mellett

Így helyettesíthetjük a tejtermékekben található kalciumot

Kiskorunk óta azt halljuk, hogy fogyasszunk sok tejterméket, mert a belőlük nyert kalcium tudja megerősíteni a csontjainkat. De mi van akkor, ha nem szeretjük ezeket, vagy valamilyen betegség miatt nem fogyaszthatunk ilyesmit?


A tej kiváló kalciumforrás, mely a D-vitaminnal együtt szükséges a csontok erős és sűrű felépítéséhez. Mindemellett rengeteg fehérjét, foszfort, káliumot, cinket és jódot, valamint A-, B2- és B12-vitamint tartalmaz. Életkortól és nemtől függően a napi kalciumszükséglet 360 mg-tól a tizenévesek és idősebb nők esetében több mint 1000 mg-ig terjedhet.

Sokan más-más okból nem fogyasztanak állati eredetű tejet és egyéb termékeket, így nekik alternatív megoldásokhoz kell folyamodniuk ahhoz, hogy a szervezetükbe juttassák a fontos anyagokat. Bár a nem tejtermékekből szerzett kalcium lassabban szívódik fel a szervezetben, de természetesen más élelmiszerekben is megtalálható.

A szükséges mennyiséget ezekből a fogásokból is kinyerhetjük:

Tejes\u00fcvegek

Fotó: Unsplash/Mehrshad Rajabi

  • 200 gramm joghurtból
  • 250 ml kalciummal dúsított növényi tejből
  • 100 gramm csontos rózsaszín lazackonzervből
  • 100 gramm kemény tofuból
  • 115 gramm mandulából

Milyen indokok miatt érdemes kerülni a tehéntejet?

Az okok leginkább ízléstől, személyes preferenciáktól, az állatjóléttől vagy a környezetvédelmi aggályoktól függenek. Egészségügyileg a laktózintolerancia lehet egy kizáró ok, hiszen ez a laktózt lebontó enzim részleges, vagy teljes hiányát jelenti. Emiatt az emberek szervezete máshogy dolgozza fel az anyagot, így puffadást, hasfájást és hasmenést is okozhat.

Másik ilyen eset az allergiás megbetegedés, hiszen tünetei között szerepelhet többek között a csalánkiütés, köhögés, sípoló légzés, hányás, hasmenés vagy az arc duzzanata. A ScienceAlert írása szerint a tejtermékektől akné is kialakulhat, ami szintén egy kellemetlen szövődmény.


Nyitókép: Unsplash/Brian Suman