5 ok, amiért érdemes a kelbimbót beépíteni az étrendünkbe
1. A krónikus betegséek kockázatának csökkentése
13 dekagramm kelbimbó az élelmi rost napi értékének 12 százalékát tartalmazza, a sok rost bevitele pedig csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói 180 rosttal kapcsolatos tanulmány és 50 klinikai vizsgálat metaanalízisét elvégezve azt találták, hogy 15-30 százalékkal csökkent a korai halálozás és a krónikus betegségek kockázata a rostban gazdag étrendet fogyasztóknál, összehasonlítva azokkal, akik alacsony rostbevitelt fogyasztanak.
A szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák azok közé a betegségek közé tartozott, amelyek elleni küzdelemben úgy tűnt, hogy a rostok segítenek. Emellett a rostokról is ismert az a tény, hogy segítik a vércukorszint szabályozását.
2. Javítja a csontok egészségét
A 80 százalékos C-vitamin napi értékével a kelbimbó segíthet javítani a menopauzán áteső nők csontsűrűségét. A lengyelországi Lublini Orvostudományi Egyetem 2018-as áttekintése olyan kutatási eredményekről számolt be, amelyek a menopauzás nők C-vitamin-bevitelét és csontsűrűségét a fiatalabb nőkével hasonlították össze.
Az eredmények összefüggést mutattak ki a c-vitamin és a pozitív csontsűrűség pontszámok, valamint az alacsonyabb törés kockázata között.
3. Gyulladáscsökkentő
Ilyen nagy mennyiségű C-vitaminnal a kelbimbó csökkentheti a gyulladást is. A C-vitamin egy, a szabad gyökök képződését gátló antioxidáns, de kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt is, amely gyulladáshoz vezethet.
4. Vérnyomáscsökkentő
Káliumtartalma miatt a kelbimbó vérnyomáscsökkentő hatású is. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói 70 vérnyomásról szóló tanulmány áttekintésével azt találták, hogy a kálium csökkentheti a só negatív hatásait a vérnyomásra: gátolja a szervezet nátriumfelszívódását. Körülbelül 13 dekagram kelbimbó a kálium napi beviteli referencia értékének 7 százalékát adja.
5. Élesen tartja az agyunkat
13 dekagram kelbimbó a K-vitamin napi beviteli referencia értékének 130 százalékát tartalmazza, amely javíthatja az idősödő felnőttek kognícióját. A francia Angers-i Egyetem kutatói a K-vitamin idős betegekre való hatását vizsgálták, melyben összefüggést találtak a megnövekedett K-vitamin mennyiség és a mentális képességek javulása között.
Nyitókép: Shutterstock / DUSAN ZIDAR