egy nő nevet edzés közben

Valóban segít a testmozgás a fogyásban? Most kiderült az igazság

A becslések szerint a globális fitneszipar 2023-ban több mint 80 milliárd dollár bevételt fog generálni. Miért is ne, hiszen a testmozgásra számos kiváló ok van. Jobb szív- és érrendszeri egészség, a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázata, erősebb immunrendszer − a lista még sokáig folytatható.


Az egyik legfontosabb ok azonban, amiért sokan a testmozgást választják, az a fogyás. Régóta ismert tanács, hogy a fogyáshoz kevesebbet kell enni és többet kell mozogni. A tudományos közösségben nemrégiben lezajlott vita azonban rávilágít arra az egyre erősödő gyanúra, hogy e tanács „több testmozgást" tartalmazó része téves lehet – tárja fel a Science Alert.

A vita középpontjában a korlátozott teljes energiafelhasználás hipotézise áll, amely azt állítja, hogy a testmozgás nem segít abban, hogy összességében több kalóriát égessünk el, mert a szervezetünk az edzés után kevesebb kalória elégetésével kompenzál. Így a testmozgás nem segít a fogyásban, még akkor sem, ha számtalan más módon jótékony hatással van az egészségére.

Az elhízáskutatók vitatják ezt a hipotézist, mivel megfigyelésen alapuló kutatásokon alapul, nem pedig randomizált, kontrollált vizsgálatokon. A randomizált, kontrollált vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy a testmozgás fogyást okoz. Rámutattak egy 2021-es, több mint 100 edzéstanulmányt vizsgáló áttekintésre, amely az aerob, az ellenállóképességi vagy a nagy intenzitású intervallumos edzés kombinált vagy önálló hatását vizsgálta a felnőttek fogyására. A felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a felügyelt edzésprogramok valóban súlycsökkenést okoznak, még ha csak szerény mértékben is.

fut egy n\u0151 a fut\u00f3padon az edz\u0151teremben

Fotó: Shutterstock

Ha az extra fizikai megterhelés összességében extra kalóriákat éget el, akkor a testmozgásnak is meg kell akadályoznia, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta után a súly visszaessen. De a fogyókúra után leadott kilók megtartása gyakori kihívás.

Ugyanez a 2021-es áttekintés tartalmazza azt a néhány randomizált, kontrollált vizsgálatot, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a testmozgás elősegíti-e a testsúly megtartását. Az eredmények azonban nem voltak olyan jók, mint a fogyás esetében: a fogyókúrát követő hat-tizenkét hónapos aerob edzés, ellenállóképességi edzés vagy mindkettő nem akadályozta meg a súlyvisszaszerzést felnőtteknél.

​Az eltűnő kalóriák rejtélye

Egy 2015-ös vizsgálat végére az derült ki, hogy a rendszeresen edzők által elégetett napi összkalóriák száma nem különbözött jelentősen attól, amit a nem edzők égettek el. És ez annak ellenére volt így, hogy az edzők 400-600 kalóriával többet égettek el a napi edzések alkalmával. Miért nem jelentek meg ezek az extra edzéskalóriák a napi összes elégetett kalóriában?

A válasz: az anyagcseréd úgy reagál a rendszeres testmozgásra, hogy csökkenti az elégetett kalóriák számát, amikor nem sportolsz. Ez a jelenlegi vitát ösztönző, korlátozott teljes energiaköltség-hipotézis szerint van így. A kutatók nemrég tesztelték a hipotézist, amikor 29 elhízott felnőtt edzés nélküli kalóriaégetését mérték egy közel 24 órás időszak alatt, egy hat hónapos edzésprogram előtt és után.

Azt találták, hogy a nem edzés közben elégetett kalóriák száma valóban csökkent a hónapokig tartó rendszeres testmozgás után, de csak azoknál, akiknek magasabb edzésdózist vetették be.

Talán a vita mindkét oldalának igaza van. Ha szerény mennyiségű súlyt szeretnél leadni, akkor egy új edzésprogram hozzájárulhat a cél eléréséhez.

Nyitókép: Shutterstock